Actualizado 31/10/2018 17:50

Els antics accionistes de BPA demanen a la justícia americana reunir dades sobre la compra de Vall Banc

 Banca Privada D'andorra (BPA)
BPA (YOUTUBE) - Archivo

BARCELONA, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

Els antics accionistes de BPA, els germans Cierco, al costat de l'exconseller delegat Joan Pau Miquel, han sol·licitat a la justícia americana proves que estiguin en mans de l'administració d'aquest país en relació al fons JC Flowers i el procés de compra de Vall Banc.

Segons l'escrit remès, la nova acció que engeguen es coneix com a 'petició sota la llei 1782 del codi federal', que permet a una part en un litigi en un tema estranger prendre prova localitzada dins dels Estats Units com si el litigi fos americà.

Els antics accionistes del banc van presentar a finals de setembre una querella als jutjats contra algunes autoritats bancàries andorranes i gestors per una presumpta operació fraudulenta d'uns 80 milions d'euros que hauria causat perjudici als actuals clients, una vegada nacionalitzada l'entitat.

A l'escrit remès llavors, els querellants van acusar a membres de l'Agència estatal andorrana de Resolució d'Entitats Bancàries (Areb), a administradors de BPA designats pel Principat, al consell de Vall Banc i a representants del fons JC Flowers.

Segons els querellants, aquests haurien realitzat presumptes maniobres financeres, amb el banc ja públic, que haurien pogut suposar uns "beneficis il·lícits" en perjudici pels actuals clients i, en un futur, de cara a la liquidació del banc intervingut.

Ara, els expropietaris de BPA creuen que el vincle americà de JCF permet preguntar a les autoritats americanes per qualsevol element que relacionat amb aquest fons serveixi als litigants "com a prova" per aportar amb posterioritat a la causa penal oberta a Andorra.

Afegeixen que esperen recaptar contractes, propostes o informes que demostrin que l'emissió de bons que es va realitzar van formar part d'"una estratègia de compensació o benefici presumpte pel fons americà" i que no va tenir el valor que se li va donar en el seu moment.

A la querella del setembre, van constar que Vall Banc, en coordinació amb Areb, va emetre després unes obligacions convertibles en accions pel mateix valor, si bé una vegada publicats els comptes, "aquests traspassos no han tingut l'equilibri que es pressuposava i s'haurien dut a terme operacions tendents a descapitalizar encara més" l'entitat intervinguda, segons ells.

En concret apunten que els balanços de Vall Banc reconeixen que els béns que en el seu moment va rebre de BPA i que l'Areb va valorar en 70 milions, en realitat valen més de 96,5 milions sobre la base dels seus càlculs.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés