Publicat 11/10/2019 13:21:36 +02:00CET

Els analistes de CaixaBank veuen més atractiu fusionar Bankia amb Sabadell que amb BBVA

l nou caixer a l'oficina de plaça de l’Om, a Sant Cugat del Vallès.
BANCO SABADELL - Archivo

MADRID, 11 oct. (EUROPA PRESS) -

L'equip d'anàlisi de CaixaBank considera que la fusió més assenyada per Bankia seria amb Banc Sabadell, perquè aquesta operació tindria "lògica estratègica" per a totes dues, i considera que una operació d'aquest tipus entre BBVA i l'entitat presidida per José Ignacio Gorigolzarri seria "menys atractiva".

En un informe recent, els analistes de CaixaBank apunten que el context de "creixement tímid" del volum de préstecs i l'escenari prolongat de baixos tipus d'interès veuen les fusions i adquisicions com una via ràpida per reduir costos i millorar l'eficiència.

D'aquesta manera, han elaborat un informe que ha avançat 'El Confidencial' que construeix diversos escenaris, dels quals han decidit excloure Banc Santander i Bankinter, que a causa de l'adquisició de Popular i del nínxol de mercat concret, respectivament, considera partícips actius "poc probables" en operacions de consolidació.

Per als analistes de CaixaBank, una fusió entre Bankia i Banc Sabadell "tindria una lògica estratègica" tant comercial com geogràfica, perquè Sabadell està més orientat a pimes i empreses i Bankia predomina en el mercat hipotecari.

L'operació de fusió permetria crear un banc amb 382.000 milions d'euros en actius totals a Espanya (435.000 milions si s'inclouen les operacions a l'estranger) i "una empremta nacional rellevant".

L'informe aplica una divisió de sinergies del 40% per Banc Sabadell i el 60% per Bankia, la qual cosa suposaria una acumulació de valor del 23% per als accionistes de l'entitat d'origen català i del 34% pels de la nacionalitzada, amb una acumulació de valor afegit del 26% per al banc resultant.

En el costat negatiu, reconeixen que el fet que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) controli prop d'un terç de l'entitat fusionada és un element dissuasori per a un possible acord, que a més es veu reforçat per la incertesa política en un context en el qual se celebraran eleccions generals el proper 10 de novembre.

ATRACTIU LIMITAT PER ALS ACCIONISTES DE BBVA

L'equip d'analistes de CaixaBank també ha escenificat una possible fusió entre Bankia i BBVA, una operació que toparia amb obstacles rellevants com la participació accionarial del FROB i potencials mesures antimonopoli.

"BBVA podria ser un possible candidat, però la superposició geogràfica i comercial planteja dubtes sobre la lògica estratègica de l'operació", han assenyalat els analistes. A més, com a resultat de l'acord, el FROB aconseguiria una participació del banc presidit per Carlos Torres Vila.

L'estalvi anual serà de de 428 milions d'euros si s'assumeixen sinergies de costos del 12% de la base combinada a Espanya, que suposa la tercera part de les despeses de Bankia.

Amb un repartiment de sinergies del 50%-50%, la generació de valor per als accionistes de Bankia ascendeix al 29%, però es veu limitada pels de BBVA (de prop del 5%), tenint en compte els riscos associats a un acord d'aquesta grandària i a les possibles mesures antimonopoli, que podrien tenir un impacte negatiu en els ingressos.

FUSIÓ UNICAJA-LIBERBANK

En qualsevol cas, la fusió més atractiva, en opinió dels analistes de CaixaBank, seria la d'Unicaja i Liberbank, una operació per la qual ja es van fer els primers passos en els primers mesos de l'any, però que no va continuar en no aconseguir-se un acord sobre l'eventual equació de bescanvi de les accions de totes dues entitats.

Segons els analistes, l'escenari ha canviat des que es van trencar les converses entre les dues entitats, en prolongar-se en el temps els baixos tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE) i sorgir símptomes de desacceleració econòmica, la qual cosa afavoreix la represa dels contactes per a una fusió eventual entre Unicaja i Liberbank.

L'operació permetria a les entitats augmentar l'escala, obtenir un millor accés als mercats financers per complir amb els requisits MREL i millorar la seva eficiència i rendibilitat.

A més, els analistes destaquen la reducció rellevant d'actius problemàtics i l'alta complementarietat geogràfica dels dos bancs, perquè Unicaja manca de forta presència en les quals Liberbank té les seves quotes de mercat més destacades, com Astúries, Cantàbria, Toledo, Conca i Albacete, "creant un ajust gairebé perfecte", assenyalen.

Partint d'una divisió de sinergies del 50%-50%, l'equip d'analistes de CaixaBank estima que l'acumulació potencial de valor afegit seria del 35% (un 40% per als accionistes de Liberbank i un 30% pels d'Unicaja), la qual cosa fa que la possible operació sigui "interessant per als accionistes de tots dos bancs", especialment pels de l'entitat d'origen asturià.