Publicat 22/5/2019 1:23:13 +02:00CET

Els alcaldables de Barcelona centren les seves crítiques en Ada Colau i Ernest Maragall i eventuals pactes

Debat de Tv3 amb els candidats a l'alcaldia de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press

   BARCELONA, 22 maig (EUROPA PRESS) -

   Els candidats a l'Alcaldia de Barcelona han demanat aquest dimecres el vot als barcelonins centrant la majoria de les crítiques en l'alcaldessa i alcaldable de BComú, Ada Colau, i el candidat d'ERC, Ernest Maragall, i en un eventual pacte entre ambdós --les enquestes situen tots dos com els més votats--.

   En un debat de TV3 recollit per Europa Press, Colau ha evitat criticar contrincants en el seu minut final, i ha defensat que Barcelona s'ha convertit durant el seu mandat en un referent de "polítiques valentes", per la qual cosa ha demanat que els votants la recolzin aquest diumenge perquè segueixi sent l'alcaldessa.

   "Torneu a demostrar que tenim molt més poder del que ens han fet creure", ha proclamat Colau, que ha subratllat --en declaracions després del debat-- que aquest ha estat de nou un 'tots contra Colau', que accepta perquè és l'alcaldessa.

   La número dos de JxCat, Elsa Artadi, ha demanat votar perquè el cap de llista de JxCat a les europees i expresident del Govern, Carles Puigdemont, pugui ser eurodiputat, i perquè el seu alcaldable a Barcelona, Joaquim Forn, pugui tornar a l'Ajuntament: "Aquestes eleccions van de Barcelona, de Catalunya i de les veus lliures d'Europa".

   El candidat de BCN Canvi-Cs, Manuel Valls, ha demanat frenar "la mentida del separatisme del senyor Maragall, que és el gran perill per a la ciutat", del govern de la qual cal fer fora Colau, segons l'exprimer ministre francès, que ha demanat evitar una aliança entre Colau i l'alcaldable socialista, Jaume Collboni.

   Maragall ha destacat que Barcelona demana ser governada amb valentia i solvència, i ha promès recuperar el bon govern: "No vinc a pactar amb Colau, vinc a substituir-la", i ha dit que vol governar per tots els barcelonins i que és l'únic candidat republicà, progressista i independentista.

   Collboni s'ha compromès a no subordinar la ciutat al debat independentista: "El 28 d'abril vam guanyar a les dretes de PP, Cs i Vox, i el 26 de maig hem de fer possible un govern 'probarcelona', que posi els problemes de la ciutadania en primer lloc, i no un govern 'proindependència', que és el que proposen Maragall i Colau".

   El candidat del PP, Josep Bou, ha assegurat que Colau, Maragall i Artadi són un llast per al progrés i la convivència a la ciutat: "En un món que es globalitza, el populisme i l'independentisme ens separa i ens enfronta", i ha demanat el vot per avançar cap a una ciutat lliure de separatisme, de populisme i de 'manters', segons ell.

   Anna Saliente (CUP) vol qüestionar els privilegis dels grans propietaris d'habitatge i avançar en el decreixement turístic i de la contaminació, per la qual cosa creu que calen forces que sàpiguen dir 'no' i també arribar a acords, i ha afegit: "L'1-O és el camí, ens demostra que sense la força de la gent i sense el compromís no podrem avançar en les polítiques necessàries".

POLÍTIQUES D'HABITATGE

   Sobre habitatge, Colau ha assegurat que el Govern central del PSOE solament ha començat a promoure polítiques d'habitatge valents quan les ha proposat el seu espai polític, perquè abans no ho havia fet, tampoc quan ella va portar signatures recollides des de la PAH demanant mesures: "Ens va donar amb la porta en els morros".

   Artadi ha criticat que executius municipals liderats pel PSC generessin habitatge públic però de venda: "Ara no estan perquè les venien, també quan ICV portava habitatge, i quan vostè era regidor", ha dit a Maragall, criticant alhora a BComú --que ara inclou ICV-- i a la seva candidata, que si fos activista demanaria la seva pròpia dimissió, segons ha dit.

   Valls ha avisat que les solucions fins ara proposades no han funcionat, i ha demanat "confiança en el sector privat i utilitzar sòl públic amb el lideratge de l'Ajuntament" per incrementar l'oferta, cosa en què coincideix Bou, que ha dit que no va anar dilluns a un debat d'entitats --inclosa la PAH-- perquè només va a espais transversals, ha dit.

   Maragall ha recordat que la Generalitat ha aprovat el decret per limitar els preus del lloguer en zones determinades, que ha dit que permetrà que l'Ajuntament compti amb aquesta eina aviat, davant el qual Saliente ha assenyalat: "Tenim una mica de por respecte a quina serà l'aplicació d'aquest decret".

   Collboni ha destacat que algú que vol ser alcalde i liderar Barcelona ha de ser capaç de proposar solucions, i ell ha apostat per un pacte amb les forces polítiques, els operadors privats, la Generalitat i el Govern central: "Un alcalde ha d'assenyalar solucions, i no limitar-se a assenyalar culpables".

EMERGÈNCIA CLIMÀTICA

   Quant a l'emergència climàtica, Artadi ha apostat per reduir l'aparcament en superfície i crear espai verd; Maragall ha insistit a reduir els desplaçaments per compres online a la ciutat; Colau ha proposat rebaixar les tarifes de transport públic --sobretot la T-Mes i la T-Jove-- i Saliente ha demanat qüestionar els interessos de la indústria automobilística i el turisme.

   Bou ha reclamat acabar la L9 de Metro, fomentar el transport públic i els cotxes elèctrics --"no es pot declarar la guerra al cotxe"--, i Valls ha celebrat que els vehicles contaminants no puguin entrar a la ciutat, i ha recolzat la gratuïtat del transport públic durant els episodis de contaminació, mesura que també ha defensat Collboni.