Publicat 19/08/2019 11:11CET

Els afiliats en turisme a la Seguretat Social creixen un 3,5% al juliol i suposen el 13,6% del total

Camarera
CAIB - Archivo

Andalusia, Catalunya, Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Balears tiren de l'ocupació turística

MADRID, 19 ago. (EUROPA PRESS) -

El nombre de treballadors donats d'alta a la Seguretat Social en activitats vinculades al sector turístic va augmentar un 3,5% al juliol, fins a superar els 2,61 milions de persones, segons les dades definitives difoses aquest dilluns per Turespaña, organisme depenent del Ministeri d'Indústria, Comer i Turisme.

La xifra, que és la més alta de la srie histrica en un mes de juliol, implica que els afiliats en activitats turístiques van suposar el 13,6% del total d'afiliats en l'economia nacional.

Així, en el conjunt de l'economia nacional, el total d'afiliats va créixer en l'últim any un 2,5%, en 477.428 ocupacions, d'ells 89.668 treballadors vinculats a activitats turístiques van ser donats d'alta laboral. Quant al sector serveis, l'increment d'afiliats va ser del 2,8%.

Al juliol, l'increment de l'afiliació es va registrar en totes les branques d'activitat turística. A hostaleria va créixer en 54.177 afiliats, la qual cosa suposa un augment del 3,1% en taxa interanual: 40.663 més en els serveis de menjars i begudes (+3%) i 13.514 més en els serveis d'allotjament (+3,4%).

En altres activitats turístiques es va registrar un augment de 32.979 afiliats, un 4,6% més, i en les agncies de viatges va haver-hi un increment de 2.512 treballadors, un 3,8% més. Aquesta última branca destaca pel seu comportament positiu des de desembre de 2014, després de reduir la seva ocupació de manera continuada de 2008 a 2014.

En un comunicat, la secretria d'Estat de Turisme en funcions, Isabel Oliver, ha valorat de manera "molt positiva" aquestes xifres d'afiliació perqu mostren "la consolidació del turisme com a font d'ocupació". Així mateix, ha recordat els esforos del Govern perqu l'ocupació en el sector és "cada vegada de major qualitat, millorant les condicions laborals dels treballadors del sector".

CREIXEN ASSALARIATS I AUTNOMS

Al juliol, la xifra d'assalariats en el sector turístic, que representa el 81% del total de treballadors afiliats en aquest sector, va créixer un 4,1% respecte al mateix mes de l'any anterior, fins a superar els 2,12 milions de persones donades d'alta a la Seguretat Social.

Del seu costat, l'ocupació autnoma en turisme va augmentar un 1,3% al juliol, fins a les 497.705 persones, xifra que representa el 19% del total de treballadors afiliats, segons es desprn de les dades publicades.

En hostaleria i agncies de viatges/operadors turístics els afiliats en alta laboral a la Seguretat Social van augmentar un 3,1% en taxa interanual, creixent tant els assalariats (+3,7%) com els autnoms (+0,7%).

Per branques d'activitat, l'ocupació assalariada va créixer en totes elles: en agncies i operadors turístics (+2,9%) i en hostaleria (+3,7%), amb increments dins d'aquesta en restauració (+3,9%) i en allotjament (+3,4%).

Quant a l'ocupació autnoma, l'activitat d'hostaleria mostra un repunt (+0,4%) grcies a l'increment en els serveis d'allotjament (+3,2%) i en menor mesura al lleuger ascens en els serveis de menjars i begudes (+0,2%).

Els afiliats en agncies de viatges i operadors turístics van ascendir a 68.495 persones (51.356 assalariats i 17.139 autnoms). L'ocupació autnoma va créixer un 6,7%, mentre que l'assalariat va créixer un 2,9% en aquesta branca.

CREIXEMENT GENERALITZAT PER CA

Per comunitats, l'ocupació en el conjunt de les branques d'hostaleria i agncies de viatges/operadors turístics va créixer al juliol en totes les regions. Els majors creixements absoluts es van donar a Andalusia, Catalunya Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Galícia i Balears. Aquestes sis comunitats suposen conjuntament el 78% de l'increment interanual absolut.

En xifres absolutes, Andalusia va ser la comunitat en la qual més va créixer l'ocupació turística en aquestes dues branques d'hostaleria i agncies de viatges (323.291 afiliats), un 5% més, amb increments tant entre assalariats (+5,8%) com en autnoms (+1,7%). També destaquen els augments percentuals a Múrcia (+4,6%), la Comunitat Valenciana (+3,6%), Galícia (+3,8%) i Cantbria (+3,2%).

Dins dels assalariats en el conjunt de les branques d'hostaleria i agncies de viatges totes les CA van registrar increments destacant especialment Andalusia (+5,8%), Ceuta i Melilla (+5,5%), Múrcia (+5,4%) i La Rioja (+5,3%).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés