Actualitzat 13/11/2020 14:18

Els advocats de Puigdemont al·legaran que hi ha "persecució política" per rebutjar el suplicatori

Els eurodiputats Comín, Ponsatí i Puigdemont.
Europa Press - Archivo

BARCELONA, 13 nov. (EUROPA PRESS) -

Els advocats dels eurodiputats de JxCat-Lliures per Europa, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí al·legaran que hi ha "proves sòlides de persecució política, que en la majoria de països de la UE el delicte de sedició no existeix i de la incompetència del Tribunal Suprem" en el procediment per respondre als suplicatoris de l'alt tribunal per aixecar-los la immunitat parlamentària, segons algunes fonts de JxCat-Lliures per Europa.

La Comissió d'Afers Jurídics del Parlament Europeu (JURI) celebrarà aquest dilluns el primer debat que donarà el tret de sortida a un procediment que es va activar al gener, però que les restriccions pel coronavirus van obligar a aturar, i que s'ha pogut tornar a reprendre després de l'aval dels serveis legals per fer les sessions per via telemàtica.

En tots tres expedients, l'encarregat de redactar l'informe que recollirà l'opinió de la comissió que, en última instància se sotmetrà a la votació del ple, és el conservador búlgar Angel Dzhambazki, del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR).

El repartiment dels ponents encarregats de cada suplicatori es fa per torns entre els grups parlamentaris i, aquest cop, la responsabilitat serà d'un diputat que comparteix grup amb la delegació de Vox, però també amb els nacionalistes flamencs de l'N-VA.

Precisament, algunes fonts jurídiques de l'equip de Puigdemont, Comín i Ponsatí critiquen que s'hagi designat un sol ponent per als tres eurodiputats perquè el Reglament recull que hi ha d'haver un ponent "per a cada expedient d'immunitat", a més de les implicacions polítiques i jurídiques que comporta un diputat que comparteix grup amb Vox.

QUATRE PASSOS

Després d'explicar que el procediment consta de quatre passos i pot durar un mínim de quatre mesos, contemplen que es pugui allargar més enllà del mes de febrer.

Dilluns es presentarà el cas a la Comissió d'Afers Jurídics, una trobada breu i que serà confidencial, i un mes després se celebrarà la vista en la qual els tres eurodiputats es podran explicar en aquest ens.

Després, s'haurà de presentar un esborrany perquè es debati, i els 25 membres del comitè, cinc dels quals són espanyols --el president és de Cs, dos eurodiputats del PP i dos del PSOE--, més tres suplents --Vox, PP i Cs--, hauran de votar el redactat final.

Fonts de JxCat-Lliures per Europa diuen que el JURI és la comissió amb un percentatge més gran d'eurodiputats espanyols, especialment del PP, PSOE, Cs i Vox, fet que volen evidenciar perquè són partits que han manifestat obertament que volen l'"extradició dels eurodiputats, i això té implicacions en la imparcialitat del procediment".

Un cop superats aquests passos, arribarà al ple del Parlament Europeu, on es votarà, i diverses fonts de l'equip jurídic recalquen que, passi el que passi amb el suplicatori, els eurodiputats "continuaran sent eurodiputats" tot i que perdin la immunitat.

ARGUMENTS

Les regles de l'Eurocambra permeten rebutjar un suplicatori motivat per opinions o vots de l'eurodiputat en exercici de les seves funcions i també si hi ha un cas de 'fumus persecutionis', és a dir, quan es conclou que la intenció de la petició és "perjudicar l'activitat política d'un diputat i, en conseqüència, la independència de la institució".

Així, la base de la defensa de l'equip jurídic de Puigdemont, Comín i Ponsatí serà argumentar que hi ha "persecució política" --'fumus persecutionis'-- i que, com a conseqüència, es vol impedir que exerceixin d'eurodiputats.

També posaran sobre la taula que el Tribunal Suprem "no és un òrgan competent" en tot això, i que no es pot acusar els tres eurodiputats de fets que en altres països d'Europa no existeixen o no són delicte, i recorden que hi ha precedents en aquest punt.

"Hi ha tribunals europeus que ja han dit que la sedició no existeix, que els fets no són constitutius de delicte, com Alemanya", apunta l'equip jurídic, que avisa que, en funció de com es desenvolupi tot el procediment, el cas podria acabar al TJUE.