Publicat 29/12/2019 16:47

Els advocats de l'Estat rebutgen "qualsevol intent de pressió o amenaça" i diuen que es regeixen per criteris jurídics

Oriol Junqueras
EUROPA PRESS - ARCHIVO

MADRID, 29 des. (EUROPA PRESS) -

Els advocats de l'Estat han rebutjat "qualsevol intent d'ingerncia o pressió" i "especialment d'amenaa" en el cas d'Oriol Junqueras, i han subratllat que són "professionals del Dret" i que actuen "amb estricta subjecció a criteris tecnicojurídics".

El consell directiu de l'Associació d'Advocats de l'Estat ha ems aquest diumenge un comunicat "davant les recents informacions publicades", en el qual "rebutja qualsevol intent d'ingerncia o pressió i especialment d'amenaa que tingui per finalitat desvirtuar o condicionar l'exercici de les funcions de l'Advocacia de l'Estat".

Els advocats de l'Estat subratllen que han d'actuar en els seus escrits processals i informes "amb estricta subjecció a criteris tecnicojurídics".

"Som professionals del Dret i servidors públics per oposició que garantim des del 1881 la submissió a la Llei i al Dret. Aix és el que ens uneix", conclou el comunicat.

Es preveu que les allegacions de l'Advocacia de l'Estat a la sentncia del Tribunal de Justícia de la UE sobre la immunitat del líder d'ERC, Oriol Junqueras, com a eurodiputat es presentin aquest dilluns 30 de desembre.

El passat 19 de desembre, el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que l'ex-vicepresident de la Generalitat i líder d'ERC hauria d'haver estat reconegut com a eurodiputat des de la proclamació oficial dels resultats de les eleccions al Parlament europeu del passat mes de maig i gaudir "des d'aquell mateix moment" d'immunitat per poder assistir a la sessió constitutiva de l'Eurocambra a Estrasburg (Frana) el 2 de juliol.

La cort amb seu a Luxemburg deixa, per, en mans del Tribunal Suprem espanyol "apreciar els efectes aparellats a les immunitats que gaudeix" Junqueras per l'article 9 del protocol sobre privilegis i immunitats de la UE, d'acord amb el dret europeu, ara que l'ex-vicepresident del Govern ha estat condemnat pel Suprem a 13 anys de presó i inhabilitació absoluta pel delicte de sedició.

La Fiscalia va trigar només unes hores a reaccionar a la sentncia del tribunal europeu, oposant-se a l'excarceració del líder d'ERC i sollicitant a la sala que el va jutjar l'execució immediata de la seva pena d'inhabilitació com a europarlamentari.

La portaveu de l'executiu central en funcions, Isabel Celaá, va assenyalar aquest divendres que les allegacions de l'Advocacia "no determinen a punt final la decisió del Tribunal Suprem", els serveis jurídics del qual estaran estudiant també com aplicar la sentncia del tribunal de Luxemburg.

Celaá va explicar que el retard del pronunciament de l'Advocacia --la resta de les parts personades en el judici del 'procés' ja s'han manifestat-- respon a l'estudi profund" que aquest rgan est fent respecte d'una sentncia "nova" del Tribunal de Luxemburg que "canvia la doctrina" que hi havia fins ara, segons la qual cada estat membre de la UE decidia en quin moment els seus nacionals elegits en els comicis al Parlament Europeu obtenien la condició d'eurodiputats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés