Actualitzat 09/07/2014 15:50

Els 37.500 votants del Multireferéndum aposten per no pagar el deute del Govern que consideren "il·legítim"

Promotores del Multireferéndum
EUROPA PRESS

23 persones que van participar a les taules han estat imputades per "desobediència" o delicte electoral

BARCELONA, 9 jul. (EUROPA PRESS) -

Un total de 37.495 persones van participar al Multireferéndum entre el 17 i el 25 de maig i els resultats evidencien àmplies victòries de les postures de tots els grups promotors de la iniciativa en les vuit preguntes que es formulaven, entre les quals hi havia la de tenir un control directe democràtic sobre el sector energètic i la de deixar de pagar el deute i els interessos del Govern que consideren "il·legítim".

En roda de premsa, el membre de la comissió promotora, Gerard Batalla, ha exposat que un 98% dels participants van donar suport a exercir un control democràtic directe sobre el sector energètic, un 96,7% a l'opció de fer un referèndum vinculant per a les Iniciatives Legislatives Populars (ILP), i un 93,1% per deixar de pagar el deute del Govern i els interessos que la ciutadania consideri il·legítim.

Per darrere, un 92,4% dels votants es van oposar al projecte de pedrera en Argentera; un 91,5% van advocar per una agricultura sense transgènics; un 90,5% per una gestió directa del servei de l'aigua a la ciutat de Lleida; un 85,3% va rebutjar la línia de Molt Alta Tensió (MAT); i un 73,9% el projecte de BCN World.

Batalla també ha concretat que es van instal·lar 271 taules, en què van treballar 1.210 voluntaris, repartits per 120 localitats catalanes i 32 comarques.

A més del vot presencial, també es va crear una taula virtual de vot electrònic per garantir la participació al conjunt de la població durant dos períodes, entre el 23 d'abril i el 4 de maig, i entre el 26 de maig i el 4 de juny, com a conseqüència de la interrupció parcial de la votació per l'"acció" de la Conselleria d'Interior.

I és que, tot i que la Junta Electoral Central va prohibir el Multireferéndum la jornada de reflexió i el mateix 25 de maig per no entorpir les eleccions europees, Batalla ha explicat que la gran majoria de taules van poder iniciar la seva activitat el dia dels comicis llevat d'algunes excepcions --com Olesa de Montserrat--, bàsicament per impediment de la policia municipal.

5 URNES REQUISADES

Així, els Mossos d'Esquadra van aixecar acta en 161 taules i van identificar 510 persones al final del dia, i finalment 148 taules van ser obligades a tancar i es van requisar 5 urnes --3 a Barcelona, 1 a Olot i una altra a Castelló d'Empúries--.

Després de la jornada, 23 persones han estat imputades per participar a les taules: quatre a Olot, que han estat trucades a declarar per desobediència per denúncia de la policia municipal; deu a Vic, condemnades a pagar una multa de 20 euros cadascuna per desobediència a partir d'una denúncia dels Mossos d'Esquadra; una a Castelló d'Empúries, denunciada també per desobediència pels Mossos; tres a Berga, citades per delicte electoral per denúncies d'apoderats; una altra a Santa Coloma de Cervelló, pendent de judici per delicte electoral per denúncia d'apoderats; i quatre a Vilafranca del Penedès i Sant Sadurní d'Anoia, pels mateixos motius que l'última.

Després de la prohibició que se celebrés el Multireferéndum, Batalla ha recordat que van presentar un recurs contenciós administratiu al Tribunal Suprem (TS), que va ser admès i que estan a l'espera que es resolgui.

"Si volem i ens dotem de les eines que necessitem som capaços de tirar endavant els projectes que vulguem i determinar les polítiques que es facin al país", ha sostingut Batalla, que considera que la voluntat del poble català és molt diferent de les polítiques que s'estan duent a terme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés