Publicat 13/07/2015 17:43

Els 28 multen Espanya per la manipulació de les xifres de dèficit de la Comunitat Valenciana

És la primera vegada que la UE sanciona un Estat membre per manipular estadístiques

BRUSSEL·LES, 13 jul. (EUROPA PRESS) -

Els estats membre han aprovat aquest dilluns una multa a Espanya de 18,93 milions d'euros per la manipulació per "negligència greu" de les estadístiques de dèficit i deute a la Comunitat Valenciana mitjançant l'ocultació sistemàtica d'una part de la despesa sanitària.

El falsejament dels comptes es va produir entre el 1988 i el 2011, però la multa es refereix només al període 2011-2012, ja que la Comissió Europea --responsable de presentar la proposta de sanció-- només disposa de poders per investigar les estadístiques dels estats membre des d'aleshores. El 2012 es van corregir els problemes detectats.

L'import de la multa és gairebé simbòlic, ja que se situa molt per sota del màxim previst a la legislació de la UE, que ascendiria a 2.000 milions d'euros en el cas d'Espanya (el 0,2% del PIB).

Tot i això, es tracta de la primera vegada que la UE sanciona un Estat membre per manipulació de les estadístiques basant-se en la nova legislació que es va aprovar el 2011 arran del falsejament de les estadístiques a Grècia, el descobriment del qual va marcar l'origen de la crisi de deute.

"La nostra investigació ha conclòs que la comunitat autònoma de València hauria comès una negligència greu en no registrar despeses sanitàries", va dir el maig passat la comissària responsable d'Eurostat, Marianne Thyssen, quan va anunciar que Brussel·les demanaria una multa per a Espanya.

"València va informar incorrectament sobre la despesa sanitària i va enviar dades incorrectes sobre la despesa pública a les autoritats estadístiques espanyoles. Com a resultat d'això, durant molt de temps, les dades enviades per Espanya a Eurostat en el context del procediment per dèficit excessiu no eren plenament correctes", ha afegit.

L'Executiu comunitari fa responsable de la negligència a la Intervenció General de la Generalitat Valenciana, i considera que va actuar en solitari. A més s'ha tingut en compte que les autoritats espanyoles han cooperat plenament amb la investigació.

FACTORS ATENUANTS QUE REBAIXEN LA MULTA

De fet, aquesta cooperació és un dels "factors atenuants" que Brussel·les va tenir en compte a l'hora de calcular l'import de la multa. També ha considerat que "la tergiversació no ha estat intencional, sinó que es va deure a una negligència greu d'una entitat que va actuar pel seu compte" i que la infracció ja s'ha corregit.

Tenint en compte aquestes circumstàncies específiques, la multa proposada per la Comissió s'ha reduït al 20% de l'import de referència.

El possible falsejament de les estadístiques a la Comunitat Valenciana va sortir a la llum el maig del 2012, en plena crisis de deute, quan Espanya va informar Eurostat que el dèficit de 2011 hauria de revisar-se a l'alça en 0,4 punts percentuals, fins al 8,9% del PIB, respecte a la xifra notificada unes setmanes abans.

Això es devia sobretot a la detecció de despeses no registrades a les comunitats autònomes de València i Madrid. Eurostat va enviar de seguida una missió d'inspectors a Espanya per determinar la naturalesa del problema.

Pel que fa a Madrid, va considerar que l'ajust podria considerar-se un cas excepcional, però a la Comunitat Valenciana va decidir iniciar una investigació en profunditat per possible manipulació continuada el juliol del 2014.

El Govern espanyol va intentar paralitzar l'expedient mitjançant un recurs davant del Tribunal de Justícia de la UE al·legant que no existien "indicis seriosos de l'existència de fets que siguin constitutius de tergiversació de les dades relatius al dèficit i al deute".

També va acusar l'Executiu comunitari d'haver realitzat "una investigació encoberta, al marge del procediment establert, amb menyscabament dels drets de defensa d'Espanya". Tot i això, el Tribunal de Justícia ni tan sols ha celebrat encara la vista sobre el cas.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés