Actualitzat 03/06/2021 16:25

Els 13 acusats per una vaga estudiantil demanen anul·lar els vídeos que s'han "editat"

Judici a 13 estudiants acusats de desordres i danys en una vaga estudiantil el 2 de març del 2017. Audiència de Barcelona, 3 de juny de 2021.
EUROPA PRESS

Els mossos ja n'havien fitxat alguns en una protesta l'any anterior que va servir de "base identificadora"

BARCELONA, 3 juny (EUROPA PRESS) -

La defensa dels 13 universitaris jutjats per presumptes desordres i danys en una vaga estudiantil el març del 2017 ha demanat al tribunal que retiri de la causa les imatges que els Mossos d'Esquadra van fer servir per identificar-los després de la protesta perquè estan "editats".

"Hi ha vídeos que estan manifestament editats i fins i tot suggereixen un ordre cronològic dels actes que no està acreditat", ha assenyalat l'advocat Xavier Monge, membre del col·lectiu Alerta Solidària i un dels quatre lletrats que defensen els 13 acusats.

En la primera sessió del judici a la secció 7 de l'Audiència de Barcelona, que continuarà divendres, han declarat com a testimonis els mossos que van investigar els fets, i l'instructor de l'atestat ha explicat que es van basar en imatges que els policies i altres mitjans de comunicació van gravar per identificar les persones que van causar danys a una entitat bancària, un contenidor i una botiga Movistar al centre de Barcelona.

Ha explicat que un grup de manifestants es va canviar de roba al començament de la protesta, es van cobrir amb un llençol per ocultar-se i es van vestir completament de negre i amb la cara tapada per formar un 'black block'.

Els policies han explicat al tribunal que en les imatges es van fixar en trets com l'alçada, trets de les sabatilles i el pintaungles de les persones que apareixien completament cobertes de negre, per comparar-les amb les d'altres moments en què estaven canviats de roba i amb la cara destapada per, així, identificar-los.

IDENTIFICATS A LES XARXES SOCIALS

Els mossos no van identificar cap dels acusats durant la manifestació i han explicat que van saber qui eren més tard quan van buscar a les xarxes socials "persones que haguessin interactuat" amb el sindicat estudiantil SEPC, que va convocar la protesta, i en van comparar les cares.

A altres sí que els havien identificat un any abans en una protesta que també va convocar el SEPC a la Secretaria d'Universitats: "L'actuació, que va gravar la Brimo, també va servir de base identificadora. En teníem les cares, les identitats, era la mateixa reivindicació, la mateixa plataforma", ha explicat un policia.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés