Elorza no dona per fet l'acord amb ERC perquè encara hi ha obstacles i critica afirmacions "deslleials de dos barons"

Publicat 30/12/2019 11:01:55CET

Nega pressions del Govern central a l'Advocacia de l'Estat, tot i que "n'hi ha hagut des del PP, Cs o Vox"

BILBAO, 30 des. (EUROPA PRESS) -

El diputat socialista Odón Elorza ha considerat que encara hi ha "obstacles al camí més enllà de les negociacions estrictament polítiques" amb ERC de cara a un acord per la qual cosa és "millor no donar-lo per fet", i ha assenyalat que les afirmacions de "dos barons" socialistes --Javier Lambán i Emiliano García Page-- tenen una "direcció deslleial amb el PSOE en el seu conjunt, la direcció federal i el seu secretari general".

En una entrevista a Onda Vasca que ha recollit Europa Press, Elorza ha estat preguntat per les negociacions amb ERC de cara a un acord que desbloquegi la investidura de Pedro Sánchez.

En aquest sentit, ha manifestat que no li consta l'existència d'un "acord imminent" i ha considerat que "cal tenir una mica de paciència i ser prudent perquè encara hi ha obstacles en el camí més enllà de les negociacions estrictament polítiques".

"Confiem en què es resolgui la part política i tant de bo hi pugui haver pròximament una confirmació, però no cal llançar les campanes al vol", ha afegit.

Segons ha detallat, encara "queden qüestions i tràmits per fer i és millor no donar-lo per fet perquè no s'han fet un seguit de passos". "Posats a esperar una mica més és millor afermar un acord que està sent i que serà molt complex per raons òbvies", ha advertit.

Així mateix, ha defensat que el PSOE està provant d'acordar amb ERC "compromisos que entren dins absolutament del marc de la legalitat i respecte a l'estat de dret" per la qual cosa no seran "cessions vergonyoses que contradiguin el marc legal".

Respecte a l'informe de l'Advocacia de l'Estat, Elorza ha assenyalat que "no està fet segons l'opinió jurídica o l'interès polític del PSOE". "Aquest informe no es fa per acontentar o com a gest d'abast polític a ERC. Té autors amb autonomia pròpia i no van al dictat del Govern central perquè seria un escàndol", ha defensat.

D'aquesta manera, ha rebutjat que hi hagi hagut pressions del Govern central als advocats de l'Estat, però sí "les hi ha hagut des de fora, bé sigui des del PP, Cs o Vox que donaven per fet que l'informe es redactaria conforme els desitjos del Govern espanyol per afavorir la negociació amb ERC".

Així mateix, ha afirmat que no li consta que s'hagi filtrat en aquestes darreres hores l'informe a ERC abans de fer-se públic i ha considerat que s'està davant "una especulació".

Pel que fa a les veus del PSOE contràries a la negociació amb ERC, Elorza ha afirmat que "són les mateixes de sempre i que fa anys que es posicionen en contra de qualsevol acord amb l'esquerra, de qualsevol acord amb caràcter progressista".

"Alguns són biscains... Nicolás Redondo, Rosa Díez, José Luis Corcuera... En fi, no cal donar-los més importància de la que tenen. Estan clarament al servei dels interessos de la dreta. Són aquells que quan la dreta toca el xiulet es posen ferms per a, de manera deslleial, atacar el PSOE i el seu secretari general perquè ells volen una gran coalició amb el PP, cosa que el PSOE té superat i ha rebutjat", ha afegit.

"SENSE PLA B"

En aquest context, ha reconegut que el PSOE no compta ara per ara amb un "pla B" després del construït amb Unides Podem i d'haver aconseguit un acord: "No farem marxa enrere per arribar a un acord amb els qui ni volem ni ells volen. Els problemes d'Espanya no es poden solucionar amb les polítiques que defensa el PP".

Qüestionat pels barons socialistes crítics amb la gestió de Pedro Sánchez, Elorza ha assenyalat que no li sembla que sigui "particularment rellevant" que hi hagi "dos anomenats barons que facin declaracions en una direcció deslleial amb el PSOE en el seu conjunt, la direcció federal i el seu secretari general".

"Són dos barons que estan disconformes, no cal donar-los més importància i s'equivoquen en fer aquests plantejaments a favor de posicions més properes a les dretes", ha argumentat.

Finalment, i qüestionat per les pensions, Elorza ha negat que el que va anunciar el PSOE suposi una "congelació" sinó que es tracta d'un "un punt d'espera fins a la conformació del govern".

"Entenc el nerviosisme i queixa dels col·lectius de pensionistes però la pujada de les pensions conforme a l'IPC amb efecte retroactiu arribarà", ha defensat el diputat socialista.

Contador