Publicat 16/02/2015 19:01

Ekaizer creu que la Catalunya de Pujol va ser un gran exponent del "capitalisme dels amiguets"

El periodista Ernesto Ekaizer y el presidente de la comisión, David Fernández
EUROPA PRESS

Acusa Interior d'impulsar un "sistema de filtracions" per desactivar el procés sobiranista

BARCELONA, 16 febr. (EUROPA PRESS) -

El periodista Ernesto Ekaizer ha afirmat aquest dilluns que la Catalunya dels governs de l'expresident Jordi Pujol va ser el màxim exponent a Espanya del "capitalisme dels amiguets", un fenomen que ha descrit com la simbiosi i promiscuïtat entre el poder polític i econòmic.

En la seva compareixença a la comissió d'investigació del frau al Parlament, ha explicat que aquest tipus de capitalisme es caracteritza per formar una teranyina d'interessos entre poder polític i econòmic que com a resultat té una "corrupció espontània" que s'institucionalitza durant anys.

Ekaizer ha assenyalat que el gran problema és que aquest capitalisme "va sobreviure Pujol", per la qual cosa el fenomen persisteix a Catalunya i en altres punts d'Espanya --ha citat Andalusia i el País Valencià--, on han governat durant dècades governs d'un únic color polític amb un poder gairebé absolut.

El periodista ha lamentat que van haver-hi alguns intents per trencar amb aquest capitalisme d'amiguets que no van fructificar, com quan el president Pasqual Maragall va denunciar al Parlament comissions del 3% i al cap de poc temps va rectificar: "Maragall s'ho va embeinar 'ipso facto'. Si s'hagués investigat no s'estaria en aquest punt".

Ekaizer ha assegurat que durant anys ha existit a Catalunya el pagament de comissions per part d'empreses al poder polític per poder concórrer a concursos públics, i ha explicat que un empresari --del qual no ha donat el nom-- li ha assegurat que a Catalunya "si no pagaves estaves mort --'mort' econòmicament, ha precisat--".

Ha sentenciat que una part d'aquest capitalisme dels amiguets tenia la seva expressió en determinats contractes que gestionava Jordi Pujol Ferrusola perquè "empresaris poguessin aconseguir determinades adjudicacions".

Ha exposat que, a més, ha existit durant anys una "omertà" per la qual diferents partits s'han tapat els casos de corrupció, utilitzant la seva influència en els governs de torn perquè no s'investiguessin els respectius casos que els afectaven.

SENSE BONA FE

El periodista ha considerat que l'expresident Pujol "proclama una bona fe que no demostra" a l'hora d'aclarir l'origen del seu patrimoni ocult a Andorra, i ha criticat que mai ha col·laborat per aclarir els seus comptes en aquest país.

Alhora, Ekaizer ha assegurat que el Govern espanyol va arribar el 2012 a la conclusió que el millor per desactivar el moviment sobiranista que hi ha a Catalunya era confiar l'estratègia al "departament de política criminal del Govern espanyol", el ministeri de l'Interior, segons la seva opinió.

El periodista ha assegurat que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, està darrere d'informacions periodístiques, com una presumpta compta suïssa de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que no se sostenen, i ha dit que aquest compte és "una fabricació completa".

El periodista, que també ha acusat el Govern de 'carregar-se' el jutge Pablo Ruz i apartar-lo de la investigació del cas Bárcenas, ha considerat que es fomenta un Estat policial amb un sistema de filtracions on es barreja l'autèntica corrupció i les acusacions infundades: "No vaig acceptar la guerra bruta amb el Gal ni l'accepto ara".

"Apart dels delictes, que n'hi ha, el que hi ha és una instrumentalització on l'essencial és desactivar el procés sobiranista. La qual cosa és una sobirana estupidesa, perquè ni els catalans ni els espanyols donen suport als corruptes", ha conclòs Ekaizer.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés