Publicat 17/5/2019 13:11:16 +02:00CET

Eines de País decidirà dimecres vinent el seu candidat a presidir la Cambra de Barcelona

David Zorrakino/Europa Press

BARCELONA, 17 maig (EUROPA PRESS) -

La candidatura impulsada per l'ANC a la Cambra de Barcelona, Eines de País, decidirà dimecres vinent el president de l'ens cameral barceloní d'entre quatre candidats, que sortiran de les 17 persones que actualment aspiren a formar part del consell executiu, integrat per 12 persones.

Així ho han explicat membres de la candidatura en una roda de premsa aquest divendres a la seu de l'ANC, en la qual també han explicat que de les 17 persones que s'han ofert per formar part del consell executiu cinc són dones.

"Tenim 17 persones que s'han ofert i creiem que tenen la capacitat de formar part d'aquest consell executiu. El dia 22 mirarem d'elegir una d'aquestes persones", ha explicat Jesús Serra, de Ràpid i Segur, sobre la votació en la qual participaran els 40 candidats.

L'objectiu de la candidatura és dividir la presidència en dos períodes de dos anys, de manera que a la meitat del mandat, el president deixarà el seu càrrec perquè sigui ocupat per un altre, i un dels dos serà una dona.

SOCIETAT CIVIL EMPRESARIAL

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha explicat que una de les grans febleses després del referèndum de l'1-O que van influir negativament en l'objectiu d'aconseguir la independència va ser l'existència de "grans empreses de caràcter oligopolístic" que van fer canvis de seu i el silenci de la societat civil empresarial davant d'aquests fets.

"Determinades institucions de la societat civil empresarial van tenir un paper de molta influència política. Algunes directament van callar davant de mentides com que el canvi de seus representava la caiguda del 30% del PIB de Catalunya. Vam trobar a faltar veus amb influència de la societat civil empresarial que les desmentissin", ha sostingut.

Paluzie ha assenyalat que el temps ha demostrat que eren alarmistes i tenien un motiu polític, i que va haver-hi pressions perquè no es declarés la independència, i ha sostingut que la seva entrada a la Cambra de Barcelona pretén donar resposta a aquestes situacions.

"Decidim comptar amb projectes autònoms per enfortir-nos, per tenir una societat civil més preparada, que estigui al costat d'allò que decideixin les majories parlamentàries i que no miri de condicionar a través de la seva influència en contra del que democràticament decideix Catalunya", ha asseverat.

ESTUDIS SOBRE LA FUGIDA D'EMPRESES

Sobre el reconegut servei d'estudis de l'ens cameral, Paluzie ha assenyalat que des de l'òrgan de govern de la corporació podran decidir les prioritats i quin tipus d'estudis es fan.

"Seria interessant que es fessin estudis sobre la fugida d'empreses, va haver-hi un boicot? Van ser campanyes d'exclusió política? Van ser institucions de l'Estat espanyol que van retirar fons bancaris de La Caixa i Banc Sabadell? Hem trobat a faltar estudis que indiquessin amb rigor i objectivitat què va passar a l'octubre", ha conclòs.

La presidenta de l'ANC també ha insistit en el seu objectiu de posar la Cambra de comerç de Barcelona al servei de la majoria i no d'uns pocs, així com de fer de lobby que faci pressió per aconseguir que es facin polítiques al servei del teixit empresarial de Catalunya.

En aquest sentit, la membre de la candidatura Roser Xalabarder, de Nubur XXI, ha afirmat que la victòria d'Eines de País significa que la ciutadania "s'ha organitzat per retornar una eina de poder econòmic al país".

La també integrant de la candidatura Maria Català, de Bacus Eventos Sociales, ha obert la porta a sumar esforços amb altres empresaris que no formin part d'Eines de País però que s'hagin presentat amb voluntat de país".

Preguntats per si consultaran declarar el rei Felip VI 'persona non grata', Català s'ha limitat a respondre que compliran el seu programa.