Publicat 16/11/2019 13:40:31 +01:00CET

Egibar (PNB) demana a Sánchez i Iglesias incorporar en el debat polític la qüestió territorial i la "lliure decisió"

Joseba Egibar (PNB)
PNV

BILBAO, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El portaveu del PNB al Parlament Basc i president de la formació a Guipúscoa, Joseba Egibar, ha demanat al president del Govern central en funcions i candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez, i al líder de Podem, Pablo Iglesias, que incorporin en el debat polític la "qüestió territorial" i la possibilitat d'instaurar "bases democràtiques sobre les quals fer possible que les nacions puguin accedir a un escenari polític en què càpiga la lliure decisió".

A més a més, ha assegurat que el preacord "exprés" entre el PSOE i Unides Podem té "un valor polític i estratègic" encara que hi ha punts, com el novè, que "requereixen precisió".

En declaracions a Radio Euskadi, que ha recollit Europa Press, el portaveu parlamentari ha assegurat que els vots del PNB en la investidura de Pedro Sánchez no estan "garantits" encara que la formació jeltzale "sí que apostarà per reeditar la majoria que va provocar la moció de censura que va portar el senyor Sánchez a la Presidència del Govern central".

Al seu parer, llavors va haver-hi "qüestions que es van acordar i no s'han materialitzat" com la derogació de la LOMCE o l'anomenada llei mordassa i l'"autogovern no transferit". També ha indicat que "hi ha sobre la taula" el debat territorial, un assumpte que va ser "la causa que va impedir que es forgés un acord i que hi hagués govern després de les eleccions d'abril".

Joseba Egibar ha assegurat que el preacord entre socialistes i Unides Podem té "un valor polític i estratègic", encara que s'ha tancat "en menys de 48 hores", i és "un acord exprés". "Tanca una etapa en què els dos partits van protagonitzar un fracàs clamorós i ara, almenys, tenim un preacord", ha explicat.

Pel que fa al contingut del preacord, ha assegurat que hi ha punts que "requereixen precisió" com ara el número nou, "que parla de garantir la convivència a Catalunya, l'aposta pel diàleg dins de la Constitució i la garantia i igualtat de tots els espanyols". "Concretarem en què es quedarà tot això", ha dit.