Actualitzat 08/04/2015 16:14

Economistes demanen una reforma del finançament autonòmic que resolgui problemes fiscals

Joan B.Casas y Valentí Pich
Foto: EUROPA PRESS

Critiquen complexitat, conflictivitat i excessiva dependència de les transaccions immobiliàries

   BARCELONA, 8 Abr. (EUROPA PRESS) -

Espanya requereix una reforma del sistema de finançament autonòmic que inclogui abordar les complicacions actuals en la fiscalitat, segons els impulsors de la XIV edició del 'Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral 2015' presentat aquest dimecres al Col·legi d'Economistes de Catalunya pel Registre d'Economistes Assessors Fiscals (Reaf-Regaf).

   El president del Consell General d'Economistes, Valentí Pich, ha parlat d'"esgotament del sistema de finançament autonòmic, que complica el tema dels impostos", tant per l'elevat nombre de tributs existents --75 impostos propis autonòmics a tot l'Estat, incloent cànons però no taxes-- com per la conflictivitat que provoquen entre les administracions autonòmiques i estatal per suposada invasió de competències.

   Ha afegit que el model actual està molt condicionat per les transaccions immobiliàries, i que la recerca d'alternatives de finançament per part de les autonomies durant la crisi les ha portat a "inventar" impostos que en alguns casos recapten quantitats tan modestes que fins i tot poden no arribar ni a cobrir les despeses de gestió, o tributs la legitimitat dels quals qüestiona la UE per incidir en la lliure competència --com l'impost sobre grans superfícies comercials--.

   "Quan les coses van bé és quan cal fer invents, però quan hi ha problemes de recaptació no es poden fer experiments perquè no se sap el resultat", ha argumentat.

   Ha lamentat que aquesta complexitat en la fiscalitat autonòmica provoca que "un contribuent de peu no sàpiga el que ha de pagar", a més que els impostos propis de les autonomies només suposen un 2,4% dels ingressos tributaris autonòmics (a Catalunya un 3,6%).

   "S'han fet reformes de tot menys del finançament perquè requereix una gran complicitat política", ha asseverat, i ha instat a clarificar el model amb la seva reforma.

   "És una pena que no hi hagi un debat seriós d'una qüestió que condiciona molt l'actuació de les empreses i de les persones", ha apuntat.

   El degà del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha considerat que el sistema de finançament autonòmic actual no permet a les comunitats exercir realment una política econòmica pròpia, i que els tributs que creen són una "política de ficció" d'intent d'exercir les seves competències.

PRINCIPI D'ORDINALITAT

   El secretari tècnic del Reaf-Regaf del Consell General d'Economistes, Luis del Amo, s'ha sumat a les reclamacions que el nou model respecti el principi d'ordinalitat, de manera que les comunitats que més aporten al sistema no quedin per sota d'altres que aporten menys després d'aplicar els mecanismes d'anivellament.

   Catalunya és tercera en capacitat de recaptació, però després d'aplicar el model de repartiment del finançament autonòmic queda molt per darrere, com Madrid i Balears, mentre que a Extremadura li passa a la inversa.

    La recaptació fiscal del 2014 a tot Espanya va ser de gairebé 175.000 milions, respecte dels gairebé 169.000 del 2013, però lluny dels més de 200.000 del 2007 malgrat les pujades tributàries aplicades, i Del Amo s'ha mostrat a l'espera del que passa amb la reforma fiscal que s'ha començat a aplicar aquest 2015.

   Ha afegit que ja s'estan produint "controvèrsies amb la residència" per part d'alguns contribuents que acudeixen als tribunals per acollir-se a tributacions autonòmiques més favorables de les que se'ls han aplicat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés