Publicat 02/11/2015 13:26

Economistes catalans demanen que l'"entorn electoral" no endarrereixi les reformes

Situen com a prioritats donar sortida als joves més preparats i als que no tenen estudis

BARCELONA, 2 nov. (EUROPA PRESS) -

El degà del col·legi d'Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, ha reclamat aquest dilluns que l'"entorn electoral" que creu que es viu a Catalunya i a tot Espanya no endarrereixi l'aplicació de les reformes econòmiques pendents per consolidar la recuperació.

En roda de premsa, Casas ha considerat que la gestió dels resultats de les eleccions catalanes del 27S amb les negociacions per la investidura i la resolució independentista combinat amb la proximitat de les generals fan molt difícil que s'arribi a acords.

"No és la millor atmosfera. Mentre hi hagi eleccions no es pot, però una vegada passades la informació que oferim serà molt útil", ha afirmat, i ha afegit que les propostes del Col·legi permeten coincidir a diferents forces polítiques amb punts de vista allunyats.

Ha admès que l'actual situació política de Catalunya "probablement influirà" en la dificultat per aplicar les reformes, tot i que ha instat a portar-les a terme perquè considera que pot transcórrer molt temps fins que acabi el procés sobiranista.

CINC "CAPITALS" CATALANS

El degà del Col·legi ha situat cinc "capitals" catalans sobre els quals han d'incidir les reformes per fer front als reptes de l'economia catalana: el físic, l'empresarial, l'humà, el social, el científicotecnològic i l'institucional.

Considera que les prioritats hauran de ser el model educacional per donar sortida als joves més preparats i no deixar enrere els que no tenen estudis, els que cada vegada és més difícil integrar perquè els requisits del mercat laboral canvien ràpidament, de manera que, com més temps s'està a l'atur, més difícil és trobar feina.

També ha subratllat la necessitat d'incrementar la velocitat d'execució de les obres del Corredor Mediterrani i que la recuperació "discontínua, heterogènia i fràgil" actual no vagi en contra de la cohesió social perquè creu que a la llarga perjudica al bon funcionament de l'economia.

Casas ha destacat que s'han de portar a terme reformes per reduir els desequilibris entre les pimes i les grans empreses que, segons els seus càlculs, tributen un 14% i un 6%, respectivament, i disminuir la dependència del finançament bancari de les companyies, que és més elevada que en el conjunt d'Europa.

Ha alertat que, si no es millora en aquests aspectes, Catalunya i la resta d'Espanya tindran complicat mantenir l'estat del benestar perquè l'economia no serà prou competitiva respecte a les del món.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés