Actualitzat 29/07/2014 13:04

Economistes catalans creuen que la renda mínima desincentiva el treball i fomenta l'economia submergida

Reclama un replantejament de l'estat del benestar que inclogui 'minijobs' i copagaments

BARCELONA, 29 jul. (EUROPA PRESS) -

El catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i col·legiat del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC), Guillem López Casanovas, ha assenyalat aquest dimarts que la renda mínima garantida és "un desincentiu al treball" i fomenta l'economia submergida perquè en algunes ocasions es poden rebre més diners pel subsidi que treballant.

Ho ha dit durant la presentació de la Revista Econòmica de Catalunya, que planteja una reformulació de l'estat del benestar que, segons Casanovas, requerirà un "canvi de mentalitat" sobre la percepció de la gratuïtat dels serveis, la seva universalitat, l'eficiència del sector públic i els subsidis.

El catedràtic ha assegurat que la productivitat, juntament amb un més bon ús dels recursos públics són els pilars per a la sostenibilitat del sistema, i ha destacat que el nou estat del benestar hauria d'incloure 'minijobs' i copagaments en diferents àmbits com la sanitat.

Ha explicat que les reformes del sistema haurien de passar del 'welfare' (subsidis no vinculats al treball) al 'workfare' (subsidis vinculats a la generació de renda) per evitar la "trampa de la pobresa", que es produeix quan causa més per la renda mínima que per tenir una feina.

La seva solució és introduir un subsidi progressiu que complementi la renda generada i que es redueixi a mesura que augmenta el sou perquè d'aquesta manera les empreses puguin contractar a un cost més baix i l'Estat s'estalviï tot el subsidi.

També ha explicat que els copagaments han de vèncer la percepció que els serveis són "gratuïts", i s'ha mostrat pessimista sobre aquesta qüestió, pel rebuig social que va generar l'euro per recepta de la Generalitat.

"És més car aparcar davant de la farmàcia que el copagament sanitari", ha dit fent broma, i ha afegit que caldria repensar el concepte d'universalitat perquè considera prioritari garantir la igualtat d'oportunitats abans que la igualtat d'accés als serveis.

IMPOST DE SUCCESSIONS

Casanovas també ha destacat que el nou estat del benestar hauria de reintroduir l'impost de Successions per "equitat i eficiència", ja que és un incentiu a moure els capitals perquè generin valor a la societat.

També ha lamentat que l'actual sistema fiscal gravi més pels impostos indirectes que els directes, i ha reclamat la necessitat d'augmentar la tributació de les rendes de capital i de reduir les de treball.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés