Actualitzat 17/02/2015 12:41

Economia diu que l'ampliació del rescat grec és "tècnicament el millor"

Íñigo Fernández de Mesa, secretario de Estado de Economía
Foto: EUROPA PRESS

Creu que hi ha temps per l'acord i assegura que la sortida de l'euro no és sobre la taula

MADRID, 17 Feb. (EUROPA PRESS) -

El secretari d'Estat d'Economia i Suport a l'Empresa, Íñigo Fernández de Mesa, ha assegurat que la prolongació del rescat grec és "tècnicament" el millor per al país grec per ser un sistema "més ràpid" que el crèdit pont.

    "El fet important és que hi hagi acord sobre l'ampliació del programa", ha dit Fernández de Mesa en una trobada informativa organitzada per Europa Press i Servihabitat, on ha recordat que sense l'extensió del programa no es produiran els desemborsaments pendents i ha garantit que Europa buscarà el consens i l'acord. "Hi ha temps perquè es produeixi", ha afegit.

    Segons la seva opinió, "la pilota és ara" al camp del Govern grec, tot i que ha recordat que qualsevol solució ha de ser favorable de manera "unànime" per a Europa. Segons Fernández de Mesa, el principal beneficiari de la prolongació del rescat serà el poble grec.

   El secretari d'Estat ha defensat la posició d'Espanya davant d'aquest problema després d'assegurar que manté una posició "oberta", després d'haver estat un dels països "més generosos" amb Grècia, ja que li va donar suport amb una important ajuda i de manera desinteressada.

   Fernández de Mesa ha recordat que Grècia acumulava els desequilibris més importants de la zona euro al començament de la crisi, el que va generar diversos acords amb Europa i l'assumpció de grans sacrificis per part de la societat grega.

   Aquests sacrificis, ha dit, van començar a treure els seus fruits a principis del 2014, amb certs signes de recuperació econòmica en el segon i tercer trimestre i fins i tot amb un increment del PIB que apuntava a una taxa de set o vuit dècimes entre juliol i setembre.

   De fet, ha recordat que el Tresor grec va emetre dos bons el 2014 i que un d'ells va recollir una gran demanda, el que demostrava que el país es tornava a finançar en els mercats i recobrava la confiança dels inversors.

   Tot i això, Fernández de Mesa ha explicat que aquesta recuperació es "va truncar" l'últim trimestre de l'any per les incerteses que ha començat a despertar el futur de l'economia grega i el canvi en les expectatives.

   Arran d'aquest canvi, la zona euro es va tornar a convertir en l'única font de finançament de Grècia, el que posa de manifest la necessitat d'arribar a un acord que permeti redirigir al país pel camí del creixement econòmic.

   Segons la seva opinió, Europa sempre ha apostat per ajudar "de manera generosa" Grècia, oferint-li préstecs amb tipus d'interès "molt, molt favorables", ja que el cost del deute públic grec gairebé no supera el 2%, mentre que Espanya paga prop d'un 3% i altres països com Portugal s'acosten al 5%.

ÉS IMPORTANT COMPLIR LES REGLES

   Malgrat aquesta ajuda, Europa considera "important" que es compleixin les regles i que es generi estabilitat, perquè quan hi ha estabilitat els mercats presten i les economies creixen. "El que és bo per a Grècia és bo per a Espanya i per a la zona euro", ha dit.

   En aquest sentit, ha garantit que la sortida de l'euro de Grècia no és sobre la taula i que ningú se la planteja ara mateix, ni la societat grega, que vol continuar en la moneda única de manera majoritària, ni els països de la zona euro, que continuen veient Grècia com un país "fonamental".

   Després de preguntar-li per quant de temps pot aguantar Grècia sense rebre finançament de la zona euro, el número dos del Ministeri d'Economia ha dit que és complicat dir una data concreta, tot i que ha insistit que la situació del país s'està deteriorant molt.

ESPANYA, MÉS PREPARADA PER A LA INESTABILITAT

   Sobre com pot afectar aquesta situació als costos de finançament d'Espanya, ha dit que tant Espanya com Europa estan ara molt més preparades per fer front a qualsevol procés d'inestabilitat, després del que s'ha avançat amb les reformes.

   En concret, ha recordat que Espanya ha corregit gran part dels seus desequilibris i ha "sobrecomplert" els objectius fixats en algunes matèries com el dèficit, el que li ha permès guanyar molta credibilitat. Ara mateix, segons ha assenyalat, Espanya té capacitat de finançament, creix i redueix la desocupació.

   "Els fonamentals de l'economia espanyola d'ara no tenen res a veure amb els de fa tres anys", ha assenyalat, després d'assegurar que altres països com Portugal també estan aconseguint importants avenços, mentre que Europa ha fet molts passos en diferents direccions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés