Dures crítiques a CaixaBank per l'ERO durant la junta: "La infanta Cristina també està inclosa?"

Gual defèn que CaixaBank eixirà reforçada amb les mesures que està prenent a pes
CAIXABANK
Publicat 5/4/2019 16:32:40CET

Gual defensa que "cal anticipar-se" per assegurar el futur del banc i titlla les crítiques al conseller delegat d'"injustes"

VALÈNCIA, 5 Abr. (EUROPA PRESS) -

Representants dels treballadors i petits accionistes de CaixaBank han arremès aquest divendres contra la direcció de l'entitat per l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERE) que s'ha plantejat i que suposaria l'acomiadament de 2.157 treballadors (més del 7% de la plantilla), el tancament de 793 oficines (el 18% de la xarxa), a més de mesures de mobilitat geogràfica i ampliació d'horari.

Durant la junta d'accionistes que se celebra aquest divendres al Palau de Congressos de València, han pres la paraula per expressar en successives intervencions la seva "decepció", "tristesa" i "indignació" per l'ERO plantejat per l'entitat en el marc del seu Pla estratègic 2019-2021 i fins i tot han preguntat si la infanta Cristina està inclosa entre els afectats pels acomiadaments.

En aquest punt, el president de CaixaBank, Jordi Gual, ha volgut deixar clar que "la infanta no és una traballadora de CaixaBank", sinó que " treballa a la Fundació Bancària La Caixa, és accionista de CriteriaCaixa, i CriteriaCaixa accionista del 40% de CaixaBank", per la qual cosa ha rebutjat fer comentaris sobre el tema.

A més, han criticat que la direcció escometi un ERO tenint en compte els sous dels directius, en un context en què el consell d'administració del banc "costa 14 milions". "El conseller delegat cobra 3,5 milions per què?, han qüestionat.

Per als representants sindicals, s'ha escollit la manera "més lesiva" d'escometre la reestructuració de l'entitat, per la qual cosa han demanat a la direcció que "reflexioni", perquè "pot fer-ho molt millor", i han reclamat que retiri les mesures forçades i que "humanitzi les seves propostes".

A més han assenyalat que "el 60% de la representació sindical rebutja l'actuació del conseller delegat", que lidera les negociacions amb els sindicats, i han criticat que intenti justificar "un ERO injustificable". En aquest sentit, han censurat que Gortázar presenti als sindicats un "panorama catastrofista" davant de les bones perspectives que presenta de cara als mercats i l'han acusat de "trencar la pau i la confiança".

GUAL: "HEM DE REACCIONAR"

No obstant això, el president de CaixaBank ha defensat la necessitat de l'ERO per "anticipar-se" als reptes actuals i futurs i garantir la continuïtat del banc. Segons ha dit, el sector bancari està subjecte a "una enorme pressió competitiva" derivada de tipus d'interès "inaudits", propers a zero, i d'uns creixements de volums "inexistents", a causa de l'herència d'una època d'expansió desaforada dels nivells de crèdit. "Estem encara acabant el procés de desapalancament", ha apuntat.

Tot això, sumat a l'arribada de les noves tecnologies i al canvi d'hàbit per part de la clientela, requereix que les entitats financeres "reaccionin davant dels reptes actuals i futurs". En aquest sentit, Gual ha apuntat que la millora de la rendibilitat de CaixaBank el 2018 "no garanteix el futur".

Segons ha argumentat, el benefici de gairebé 2.000 milions d'euros obtingut el 2018 implica una rendibilitat sobre capital invertit aproximadament el que exigeix la comunitat inversora i el consell d'administració té la "obligació" de vetllar perquè la tornada sobre la inversió es mantingui en aquest nivell en el futur per assegurar continuïtat del banc, l'adequada capitalització i la generació d'ocupació i riquesa en els anys futurs. En tot cas, ha assegurat que el procés de reestructuració "es farà sempre des del diàleg".

De la mateixa manera, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha insistit que "per gestionar una empresa cal pensar en el futur" i CaixaBank ha de fer un "gran esforç" per augmentar els ingressos i reduir costos cada dia. Així, ha assegurat que té "tota la intenció de dur l'ERO a bon port". Les negociacions es van iniciar el gener i està previst que finalitzin el 8 de maig.

D'altra banda, en la junta s'ha retret a l'entitat els problemes amb les clàusules terra i s'han recordat els processos judicialitzats en aquest i altres productes problemàtics. Tant Gual com Gortázar han defensant la "correcta actuació" de l'entitat i han recordat que, si bé "s'ha pogut cometre errors", el problema ha estat corregit "perquè no es torni a repetir".

Així mateix, des de Banca Armada s'ha acusat CaixaBank d'invertir 112 milions d'euros entre 2013-2018 en empreses d'armament.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.