Publicat 8/6/2019 12:06:36 +02:00CET

Duque: Amb "major inclinació a la realitat en les dues bandes" es resoldria el conflicte a Catalunya

Duc celebra l'arribada del superordenador europeu a Barcelona: "És un impuls a la innovació i l'economia"
Eduardo Parra - Europa Press

Està "disposat" a seguir com a ministre però afirma que depèn de Sánchez

BARCELONA, 8 juny (EUROPA PRESS) -

El ministre de Ciència, Innovació i Universitats en funcions, Pedro Duque, ha assegurat que "si la gent tingués major inclinació a la realitat en les dues bandes" el conflicte a Catalunya es resoldria molt més fàcilment.

Així ha respost en una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, en la qual ha estat preguntat per si és més fàcil arribar a Mart o resoldre el conflicte a Catalunya, sobre el que també ha apuntat: "Hi ha massa gent que s'ha cregut unes fantasies a Catalunya i una altra gent que s'ha cregut que arribar a Mart era cosa molt fàcil".

Sobre si seguirà com a ministre al proper Govern, ha indicat que depèn del president Pedro Sánchez, però ha dit que està "disposat a seguir en el servei públic".

Abans, ha assegurat que li agrada "fer política per a la ciència" i facilitar que els científics puguin treballar.

SUPERORDINADOR A BARCELONA

Duque també ha parlat sobre la Comissió Europea anunciant que Barcelona acollirà un dels superordinadors pre-exaescala que comptarà amb finançament europeu dins de la iniciativa EuroHCP.

Ha detallat que els supercomputadors són "ordinadors que permeten fer càlculs molt avançats i molt ràpidament" i que comencen a ser útils per a totes les indústries, com el desenvolupament de medicines, la fabricació de vehicles o la cerca de jaciments de minerals o de petroli, segons ha exemplificat.

Ha afegit que el nou superordinador implicarà que es contracti més gent al Centre Nacional de Supercomputació i que la seva instal·lació a Barcelona donarà "possibilitats a totes les indústries, que serà on hi hagi el treball".

"Si som més eficients en desenvolupament de medicines, hi haurà més gent que pugui treballar en tota l'àrea de desenvolupament i fabricació de medicines; si som més eficients amb aerodinàmica d'avions podem posar-nos per davant en aeronàutica", ha explicat, i ha assegurat que el superordiqnador és una eina que proporcionarà increments en l'economia i llocs de treball.

PRESSUPOST PER A CIÈNCIA

Duque també ha recordat la seva experiència com a astronauta i ha afirmat que Europa podria ser "una potència espacial igual d'important que els Estats Units" si s'incrementés el pressupost en la matèria.

Ha desitjat que a Europa hi hagi uns poders públics que entenguin "que cal invertir molt més en ciència i invertir molt més en innovació perquè això realment és la garantia del benestar futur", en la línia del president del Govern, Pedro Sánchez, segons ell.