Actualitzat 24/01/2021 18:30

Duch confia que els 27 facin servir amb "intel·ligència" els fons europeus davant la crisi

El portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch.
PARLAMENTO EUROPEO - Archivo

"Les coses quan es fan conjuntament surten millor que quan cadascú va pel seu costat"

BARCELONA, 24 gen. (EUROPA PRESS) -

El director general de Comunicació del Parlament Europeu i portaveu, Jaume Duch, ha confiat que els 27 facin servir "amb intel·ligència" els fons europeus per afrontar les conseqüències econòmiques i socials derivades de la crisi del coronavirus, així com per modernitzar-se i posar-se al dia en matèria digital i en l'àmbit mediambiental.

"Els diners hi són i ara es s'han de fer servir amb intel·ligència per sortir d'aquesta crisi i per afrontar-ne les conseqüències, i per modernitzar l'economia europea i posar-la al dia en un món més globalitzat i digital", ha subratllat en una entrevista a Europa Press.

Segons Duch, les institucions europees han aprovat una quantitat de diners "sense comparació", equivalent a 1,8 bilions d'euros, que representa la suma del fons de reconstrucció dotat amb fins a 750.000 milions i d'1,1 bilions del pressupost de la UE per als propers set anys.

També ha constatat que la xifra de 750.000 milions d'euros representa "pràcticament el doble que el pla Marshall", que els Estats Units van posar en marxa per ajudar a la reconstrucció europea després de la Segona Guerra Mundial.

Segons Duch, han d'interpretar que tots els països europeus provaran de fer servir aquests diners "de la millor manera possible", i ha aprofitat per recordar que, en democràcia, totes les decisions dels governs estan sotmeses a controls davant la possibilitat que hi hagi males praxis.

"Vivim en un sistema en què sempre hi ha institucions d'execució i de control. Això que funciona per a molts altres aspectes i també funciona per a l'execució d'aquests plans", ha recalcat quan li han preguntat sobre aquest assumpte.

VACUNES

Un altre dels eixos en què les institucions europees han posat el focus és el de les vacunes, ha assegurat Duch, que ha reivindicat l'"esforç de coordinació" que s'ha fet entre els estats membres per tenir-hi accés i per posar en marxa una campanya de vacunació.

"És la prioritat de totes les prioritats. Estem en una cursa on competeix el virus i la cursa de la vacunació. Després correspon a cada país fer les coses correctament i evitar que les coses es facin malament", ha assenyalat.

A parer seu, l'aprovació dels fons europeus i la vacunació demostren "un cop més que les coses que es fan conjuntament surten millor que quan cadascú va pel seu costat", i assegura que això també es reflecteix a les enquestes.

Així, ha reivindicat que la UE, que en principi no té competències en matèria sanitària, ha estat capaç de posar-se al capdavant i imposar un seguit de mesures que han permès als països tenir ajudes i una protecció que "no haguessin tingut si no haguessin estat membres de la UE".

"Ha aconseguit fer funcionar la solidaritat, que els països s'hagin coordinat en moltes coses, i que s'hagi evitat una mena d'implosió del mercat interior o de la mateixa UE, que l'única cosa que hagués fet és agreujar més les conseqüències d'aquesta crisi", ha advertit.

El portaveu europeu ha afegit que, si la UE no hagués liderat les negociacions amb les empreses farmacèutiques per aconseguir vacunes per a tothom, això s'hauria convertit "en una mena de competició de 27 països per provar de comprar al mateix lloc al mateix moment".

"Això significaria que probablement, els països amb més diners haguessin fet millors ofertes per aconseguir aquestes vacunes, i els altres s'haurien d'haver posat a la cua", ha assenyalat.

SUPLICATORI DE PUIGDEMONT

Sobre el procés de suplicatori obert a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i als exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, Duch ha constatat que el Parlament Europeu decideix cada any "sobre molts suplicatoris, no només sobre aquests tres, i sempre ho fa seguint la reglamentació europea i del Parlament Europeu".

Així, ha assegurat que, quan la comissió d'Afers Jurídics hagi acabat la seva feina, farà la seva recomanació i el plenari votarà: "Votarà allò que consideri que ha de votar. Com es fa amb altres suplicatoris. I no crec que com a institució haguem de donar-li ni més ni menys importància que a altres suplicatoris", ha resolt.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés