Publicat 4/4/2019 15:30:07 +02:00CET

Dos guàrdies civils lesionats l'1-O revelen que una doctora no els va voler atendre

Vigesimosexta jornada del Juicio del Procés en el Tribunal Supremo
Señal de TV del Tribunal Supremo

MADRID, 4 abr. (EUROPA PRESS) -

Dos agents de la Gurdia Civil que van actuar l'1 d'octubre del 2017 en un collegi electoral de Dosrius (Barcelona) per impedir la celebració del referndum han revelat aquest dijous en el judici pel procés independentista a Catalunya al Tribunal Suprem que una doctora del CAP al qual van acudir per les lesions que van patir durant un enfrontament amb els manifestants es va negar a atendre'ls.

Amb aquests testimoniatges ha concls la sessió del matí de la vista oral, que ha estat interrompuda a les 12.30 hores perqu dos magistrats del tribunal, Luciano Varela i Ana Ferrer, havien d'acudir a la reunió de la Junta Electoral Central (JEC), de la qual són membres. El judici es reprendr a les 16.00 hores amb les declaracions de 24 agents més de l'Institut Armat que relataran davant del tribunal les seves experincies l'1-O.

Aquests dos testimonis formaven part d'un escamot que es va acostar fins al centre Casal de les Cotxeres per obrir un passadís que permetés a la policia judicial accedir-hi i requisar el material electoral. Tots dos han explicat que anaven sense equipació de seguretat perqu se suposava que "no hi hauria problemes, que era tot pacífic", ha destacat un dels testimonis.

De la mateixa manera que han narrat en aquest judici més agents de la Gurdia Civil que van treballar aquell dia per impedir la celebració del referndum en altres centres de votació de Catalunya, aquests agents han explicat que quan van arribar al collegi van comenar a sentir crits i insults, i van comenar a agredir-los quan els van demanar als concentrats que es retiressin voluntriament.

"El primer que van fer va ser donar-me un cop de puny a la boca, em van treure la boina i se la van comenar a llanar", ha recordat un d'aquests agents que anava en un primer escamot, alhora que ha afegit que va rebre empentes, trepitjades i esgarrapades a l'esquena. El seu company, també membre de la mateixa unitat, ha descrit que durant uns minuts va perdre part de la visió en rebre un fort cop de cap que li va provocar una ferida a la cella.

LA DOCTORA ES VA NEGAR "EN PRIMERA INSTNCIA" ATENDRE'LS

A preguntes del fiscal Jaime Moreno, els dos testimonis han afirmat que ells, de la mateixa manera que part dels seus companys van acudir a un CAP perqu els estudiessin les ferides i que una doctora va rebutjar "en primera instncia" atendre'ls.

L'advocat Andreu Van den Eynde, que defensa l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l'exconseller Raül Romeva, ha insistit molt en aquesta qüestió i ha preguntat si van indicar que els danys físics van ser fruit d'agressions o si les ferides no constaten en el comunicat mdic.

Encara que els agents de la Benemrita han indicat que sí van indicar-ne el motiu, el president del tribunal, Manuel Marchena, no ha deixat que el lletrat continués per aquesta línia, perqu, segons ha asseverat, els testimonis no poden explicar el que fa un altre tipus de professional, la testifical del qual, a més, no ha estat sollicitada.

No obstant aix, un dels agents ha volgut precisar que finalment aquesta doctora sí els va atendre després que els superiors de la Gurdia Civil truquessin al director del centre mdic per comunicar-los qu havia passat.

No és la primera vegada que un agent de l'Institut Armat recalca durant la seva compareixena en aquest judici que no va poder ser ats en un centre sanitari després de la seva actuació l'1 d'octubre. Aquest dimecres, un dels testimonis va explicar que va haver d'acudir dies després a un metge de la Gurdia Civil perqu al CAP on va anar es van negar a revisar les seves lesions perqu estava "collapsat".