Actualitzat 11/07/2014 12:29

Dos detinguts per desviar fons del contracte amb Angola continuen treballant en la comercialitzadora d'armes de la SEPI

El grup d'empreses públic ofereix la seva màxima col·laboració i confia que no hi hagi delicte o irregularitat imputable a l'empresa

MADRID, 11 jul. (EUROPA PRESS) -

Dos dels detinguts en l'operació contra un grup que va desviar fons d'un contracte per vendre material policial al Govern d'Angola continuen treballant actualment a Defex, la comercialitzadora dels productors d'armament espanyols dependent de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI).

Segons han informat a Europa Press fonts de la investigació, es tracta del director financer de Defex, Enrique Gómez Cuesta, i d'un segon alt càrrec el nom del qual és Manuel Iglesias Sarrià. També ha estat detingut l'expresident de l'empresa, José Ignacio Iglesias Charro, que va ocupar l'esmentat càrrec entre el 1991 i el 2012.

Els nou detinguts a Espanya declaren aquest divendres davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz. En l'operació hi ha hagut una desena detinguda, Beatriz García Paesa, arrestada a Luxemburg, precisament el país on el 2004 es va localitzar el seu oncle, l'excol·laborador del Ministeri d'Interior Francisco Paesa.

Aquest divendres, la SEPI ha ofert la seva "màxima col·laboració" per aclarir l'anomenada 'Operació Angola' i ha confiat que els responsables de Defex "en aquells anys acreditin i posin en valor la seva actuació ajustada a la més estricta legalitat". En un comunicat, precisa que el contracte objecte del frau correspon al 2008 i al 2009.

El grup d'empreses públic espera que l'operació aclareixi els fets com més aviat millor "per no afectar la reputació i l'activitat d'aquesta empresa especialitzada en el comerç exterior". Defex és propietat en un 51% de SEPI, mentre que el 49% restant està en mans de socis del sector privat.

Així, SEPI es declara "la més interessada" perquè s'aclareixi tot i confia que no hi hagi "cap mena d'irregularitat o delicte, i que en el cas que n'hi hagi, no sigui de cap forma imputable a l'empresa Defex". Per això, el grup d'empreses públic a instat Defex que col·labori i posi tots els seus mitjans a disposició de la Justícia.

Segons ha informat la SEPI, Defex s'encarrega de detectar oportunitats de negoci a través de la seva xarxa comercial internacional, en licitacions internacionals i programes directes de col·laboració amb institucions públiques i privades. A més està especialitzada en l'estructuració de crèdits i propostes d'institucions financeres privades i públiques que possibilitin la viabilitat dels seus projectes i facilitin les exportacions.

La investigació té com a eix una unió temporal d'empreses (UTE) formada el 2008 per Defex i Cueto Group International, que es va adjudicar un contracte per subministrar material policial al Govern d'Angola, pel qual les autoritats de Luanda van pagar suposadament 152 milions d'euros. Diversos dels directius de Cueto han estat també detinguts --entre els quals hi ha la directora del seu Departament Internacional, Iciar de Yraola.

Les indagacions contra ells van començar el 2013, quan les autoritats judicials de Luxemburg van informar de l'arribada de desenes de milions d'euros des de comptes bancaris espanyols sense justificació aparent. Segons els investigadors, el contracte va servir com a pantalla per desviar una gran part del seu import, en benefici de persones que participaven en la UTE i de responsables de l'adjudicació del contracte a Angola, amb la col·laboració d'un despatx d'advocats de Luxemburg.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés