Actualitzat 5/12/2019 15:43:43 +00:00 CET

Dos dels CDR empresonats presenten una querella per vulneració de drets

Ferrán Jolis, un dels CDR detinguts per la Guàrdia Civil el 23 de setembre
SUMARIO OPERACIÓN JUDAS

SABADELL (BARCELONA), 5 des. (EUROPA PRESS) -

Dos dels set membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que van ser detinguts el passat 23 de setembre i es torben en presó preventiva per presumpte terrorisme, Ferran Jolis i Jordi Ros, es querellaran per vulneració de drets fonamentals i de defensa.

Així ho ha explicat el portaveu d'Alerta Solidària --que porta les defenses--, Xavier Pellicer, aquest dijous davant els jutjats de Sabadell, després d'assegurar que la finalitat és que s'obri una investigació contra, entre d'altres delictes, la integritat moral i detenció il·legal.

L'advocat de Ferran Jolis, Carles Perdiguero, ha detallat que la detenció del seu client "no va tenir validesa des del minut zero", perquè, entre d'altres coses, no va tenir defensa fins 43 hores després i va declarar entre les 12 de la nit i les sis del matí, a més ha assenyalat que va patir maltractaments durant el trasllat, amb la cara tapada i les manilles posades.

Perdiguero ha relatat que durant "les set o vuit hores fins a Tres Cantos el van interrogar i van fer referències constants a la seva família i fills", amb la voluntat, ha justificat, que prestés una declaració determinada i renunciés a la defensa particular.

La querella de Jolis ja s'ha presentat i la de Ros es farà aquests propers dies, perquè "s'hi està acabant de treballar", ha puntualitzat Pellicer.

El membre d'Alerta Solidària ha dit que el fet que l'Audiència Nacional invalidi unes declaracions i d'altres no --és el cas de Jolis i Ros-- és "per evitar que el procés caigui com un castell de cartes", alhora que ha reconegut que sovint en les causes que instrueix l'Audiència les proves s'obtenen de manera dubtosa.

Jolis i Ros van ser els dos CDR als quals la Sala Penal va confirmar la mesura de presó el passat 20 de novembre, perquè tant en la seva declaració a la Guàrdia Civil com al jutge instructor van reconèixer els fets i en tot moment van tenir accés a informació de diligències d'investigació.

També van ser els únics, dels set detinguts, que van contestar a les preguntes dels investigadors i la Fiscalia.