Una dona presidir el Parlament d'Andorra per primera vegada

Publicat 2/5/2019 18:03:27CET
Una dona presidir el parlament d'Andorra per primera vegada
CONSELL GENERAL D'ANDORRA

ANDORRA LA VELLA (ANDORRA), 2 maig (EUROPA PRESS) -

La vuitena legislatura constitucional d'Andorra ha comenat aquest dijous amb la constitució del Consell General (Parlament) i la votació dels seus crrecs, entre ells Roser Suñé, que es converteix en la primera dona síndica general (presidenta) de la histria del país.

L'acompanyar Meritxell Palmitjavila, com a subsíndica: les dues són integrants de Demcrates(DA), el partit que va guanyar les eleccions del 7 d'abril.

Han aconseguit 17 vots dels 28 consellers generals que configuren l'arc parlamentari: els 11 de DA, els 4 de Liberals d'Andorra (L'A) i els 2 de Ciutadans Compromesos.

S'hi havia presentat una segona candidatura, formada per Rosa Gili i Judith Salazar, del Partit Socialdemcrata (PS), principal grup de l'oposició i que ha rebut 7 vots dels seus 7 consellers generals; i els 4 de Terceravia han votat en blanc.

Ferran Costa (L'A) i Susanna Vela (DA) han estat elegits secretaris generals.

Poc després de jurar el crrec Suñé (que va ser ministra d'Educació), s'ha mostrat "agrada" de ser la primera dona síndica i ha augurat que a partir d'ara ser un fet habitual.

També ha demanat "dileg" als consellers generals per afrontar els reptes d'aquesta legislatura, socials, d'identitat, econmics i de competitivitat, que requeriran grans pactes d'estat, ha manifestat.

La subsíndica Meritxell Palmitjavila ha celebrat que s'hagi "trencat amb la tradició" i ha assegurat que s'inicia una nova manera de fer política "més justa i igualitria".

CANDIDATS AL GOVERN

Una vegada constitut el Consell General i jurat el crrec pels 28 consellers a l'antic parlament de Casa de la Vall, el següent pas ser la presentació de les candidatures a cap de govern, que amb tota probabilitat seran dues: Xavier Espot (DA) i Pere López (PS).

Les formacions polítiques continuen negociant possibles pactes per assegurar la governabilitat, encara que també hi ha sobre la taula la possibilitat que Espot governi en solitari amb acords puntuals.

La sessió d'investidura del proper govern andorr tindr lloc el dimarts 14 de maig i el dimecres 15.