Actualitzat 11/05/2021 13:30

Domènec Ruiz (S&D) reclama un nou tractat de la UE amb un "pressupost més competent i cogovernança"

L'eurodiputat Domènec Ruiz Devesa (S&D) i l'expresident del Comitè de Regions d'Europa (CdR), Karl-Heinz Lambertz, en les XXIII Jornades de la Unió Europea de la Diputació de Barcelona i les intituciones europees a Barcelona l'11 de maig del 2021.
EUROPA PRESS

Creu que la Conferència sobre el Futur d'Europa "obre camí" a un nou tractat

BARCELONA, 11 maig (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat del Grup de l'Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&P) Domènec Ruiz Devesa ha assegurat que la Unió Europea necessita un nou tractat després del de Lisboa, que doni un "pressupost més competent a la UE en l'àmbit sanitari, superi la unanimitat del Consell, i reforci el paper del Comitè de Regions i la cogovernança multinivell".

Ho ha dit durant la seva participació en les XXIII Jornades de la Unió Europea de la Diputació de Barcelona i les institucions europees a Barcelona, en les quals ha dit que la Conferència sobre el Futur d'Europa, amb la qual la UE pretén acostar als ciutadans la presa de decisions en l'àmbit comunitari, "obre un camí per a aquest nou tractat"

"Hem estat més de deu anys amb el Tractat de Lisboa i tot ha canviat. En el moment que va entrar en vigor no havien tingut lloc fets com la Primavera Àrab, la invasió russa de Crimea, el Brexit, l'elecció de Trump als Estats Units, o ara que ha entrat en joc una pandèmia. Hem d'anar a un nou tractat", ha afegit.

Ruiz Devesa ha apostat per crear, a través d'aquesta Conferència sobre el Futur d'Europa, un mecanisme de diàleg permanent i de participació de la ciutadania europea: "El federalisme no és centrar-ho tot a Brussel·les, cal empoderar a tots els nivells i millorar la coordinació; la Conferència pot obrir aquest camí".

El també impulsor del projecte BELE (Building Europe with Local Entities), ha dit que està d'acord amb el fet que la durada d'un any d'aquesta conferència és "poc temps però que es pot aprofitar", i ha insistit en la necessitat d'estructurar un diàleg entre la Unió Europea i els ciutadans tan pròxim com sigui possible.

DIÀLEG I TRANSFORMACIÓ

En les jornades, també hi ha participat l'expresident del Comitè de Regions d'Europa (CdR), Karl-Heinz Lambertz, que ha defensat la necessitat de crear un "mecanisme permanent de diàleg ciutadà" per abordar els reptes europeus des dels municipis, com ara el canvi climàtic o la digitalització; i creu que un any és temps suficient per construir un missatge clar sobre el futur de la UE, en les seves paraules.

La cap de la representació de la Comissió Europea a Espanya, Maria Ángeles Benítez, ha assenyalat que l'objectiu de la Conferència sobre el futur d'Europa és escoltar les diferents veus: "Sentir directament la veu dels ciutadans europeus, i en particular la dels joves, que ens diguin què volen de la UE, quina és l'Europa que somien o què s'ha fet malament".

La diputada adjunta a la presidència de la Diputació de Barcelona, Pilar Díaz, ha sostingut que ser europeu forma part de la identitat dels ens locals i que comparteix la voluntat de donar un nou impuls a la construcció democràtica de la UE, amb una implicació més gran de la ciutadania, i veu en aquesta conferència una "oportunitat de transformació real i profunda".

ENS LOCALS I JOVES

L'assessor de la directora general de Comunicació de la Comissió Europea, Dimitri Barua, ha reconegut que actualment hi ha un "dèficit de joves" en els debats sobre la Unió Europea, i ha defensat que l'única manera d'arribar a la diversitat social és a través d'associacions de municipis i de regions, que tenen aquesta capil·laritat en la societat.

La primera tinent d'alcalde i regidora de Planificació Estratègica i Governança de l'Ajuntament de Granollers (Barcelona), Alba Barnusell, ha destacat la capacitat de resposta i esforç dels ens locals i la importància de la cogovernança en els diferents nivells: "Hem de poder asseure'ns d'igual a igual a la taula. El món local també volem prendre decisions, i no només executant-les".

Finalment, el president del Secretariat del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), Guillermo Chirino, ha exigit la participació efectiva dels joves en els debats europeus, i creu que per fomentar-la s'han de caracteritzar per la "transparència, una participació vinculant i l'equitat de condicions".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés