Publicat 17/01/2019 10:37CET

Un document dels comuns advoca per una Constitució catalana en una Espanya plurinacional

Ada Colau. (Arxiu)
BCOMÚ - Archivo

Aposten per una Catalunya de "valors republicans" i crítica amb la Monarquia

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El 'Document d'estratgia i acció política' que est elaborant Catalunya En Comú i que recull el seu full de ruta per als propers mesos advoca per l'"elaboració d'una Constitució catalana en el marc d'un Estat plurinacional".

El text, al qual ha tingut accés Europa Press, argumenta que aquesta proposta implicaria "superar l'actual marc estatutari" i obligaria a escometre una reforma de la Constitució Espanyola en clau plurinacional i el reconeixement de Catalunya com una nació política.

El document dels comuns va ser debatut en la reunió del dilluns passat de la direcció del partit que lidera Ada Colau, aquest dijous ha estat entregat als membres de la coordinadora, i es votar en un Consell Nacional el dissabte vinent.

CatComú exposa que també es necessitaria la implantació d'un nou sistema competencial pel qual Catalunya tingui "plena sobirania en matries de competncia exclusiva i sobiranies compartides tant amb l'Estat com amb la UE".

A més, defensa un nou sistema de finanament específic per a Catalunya "a partir d'una hisenda prpia i solidria que garanteixi la corresponsabilització fiscal multinivell i el blindatge constitucional de drets econmics, laborals, socials i ambientals".

PACTE DE CLAREDAT

Els comuns insisteixen en una llei de claredat catalana com la que en el seu moment es va fer al Canad per la situació del Quebec i que reconegui "el dret del poble de Catalunya a ser consultat de manera vinculant sobre el seu futur polític per la via del referndum".

La mateixa llei, que ha de ser tramitada dins de l'ordenament jurídic vigent --avisen--, inclouria la necessitat de "majories qualificades per treure endavant qualsevol modificació de l'estatus polític de Catalunya".

Els comuns lamenten l'existncia de "presos i preses polítiques", exigeixen el seu alliberament immediat i asseguren que participaran en les accions de suport de totes les persones que consideren represaliades per l'Estat.

PRESSUPOSTOS DEL 2019

En plenes negociacions amb el Govern catal sobre els Pressupostos de la Generalitat del 2019, els comuns alerten que només donaran suport als comptes catalans si inclouen "la reversió de les retallades i una reforma fiscal amb carcter progressiu".

També defensen aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) d'aquest mateix any, i es reivindiquen com la primera fora política catalana al Congrés i amb capacitat per assolir millores per a Catalunya.

Posen el focus en nombroses reformes socials, com fer efectiva la pujada del salari mínim interprofessional; derogar les últimes reformes laborals i de les pensions; la creació d'una banca pública, i polítiques efectives d'acollida d'immigrants, entre altres qüestions.

CRÍTICA A LA MONARQUIA

El document també aposta perqu Catalunya "avanci en els valors republicans i en la crítica a la Monarquia espanyola" i perqu doni suport activament als referndums sobre la Monarquia convocats a diverses universitats de l'Estat.

Els comuns reclamen a l'Estat "aquelles transferncies i millores pendents" de l'autogovern catal, així com calendaritzar les inversions estatals pendents, i avisen que faran front a qualsevol intent de l'Estat de recentralització competencial.

"AMBICIÓ DE GOVERN"

Reclamen que el feminisme impregni "tots els mbits de l'organització", per la qual cosa plantegen condicionar tota activitat parlamentria i el seu vot als pressupostos a l'existncia de perspectiva de gnere i de partides econmiques per a la inclusió LGTBI.

A més exigiran que qualsevol inici d'un procés constituent, tant a Catalunya com a l'Estat espanyol, "tingui com un dels pilars fonamentals la justícia de gnere i la diversitat".

En el prembul del document, els comuns es defineixen com una formació amb "ambició de govern", i veuen imprescindible haver elaborat aquesta nova estratgia perqu auguren que el 2019 ser clau per al futur de Catalunya.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés