Publicat 29/04/2019 20:41CET

Divisió a la JEC: el president i tres vocals rebutgen excloure Puigdemont de les llista europea

28A.- Puigdemont assegura que l'independentisme "continuar sent la fora central a Catalunya"
EUROPA PRESS

La majoria s'imposa recalcant que est "extramurs de l'ordenament jurídic" i no pot votar ni ser votat

MADRID, 29 abr. (EUROPA PRESS) -

L'exclusió de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista de JxCat per a les eleccions europees del proper 26 de maig ha provocat un cisma a la Junta Electoral Central (JEC) perqu el president de l'organismes, el vicepresident i altres dues vocals han signat un vot particular discrepant defensant que havia de prevaler el dret a presentar-se a les eleccions.

El PP i Cs van demanar excloure els tres polítics independentistes allegant que no tenien la condició d'elegibles ja que resideixen fora d'Espanya i estan processats per rebellió pel Tribunal Suprem: Puigdemont i Comín es troben a Blgica i Ponsatí viu al Regne Unit.

En una resolució aprovada aquest dilluns i recollida per Europa Press, la JEC accepta parcialment el recurs del PP i de Ciudadanos i conclou que els tres polítics independentistes no figuren adequadament en el cens electoral i tampoc han acreditat que reuneixen les condicions per a aix, i en aquest context, no són electors i tampoc "elegibles".

En concret, els tres polítics catalans figuren en el cens de residents a Espanya malgrat que "és notori" que no estan en aquests municipis, sinó que "des de fa dos anys estan fora del territori nacional per evadir-se de l'acció de la justícia".

"El gaudir del dret de sufragi, tant actiu com a passiu, est condicionat al compliment de la crrega de la inscripció censal. Sense la inscripció censal no es pot gaudir de l'exercici del dret --argumenten--. Per gaudir d'aquest dret cal posseir la 'qualitat de l'elector', o sigui, s'ha de ser titular del dret de sufragi actiu".

Al seu judici, la qualitat d'elector no resulta compatible "amb la situació a la qual arriben aquells que s'han situat extramurs de l'ordenament jurídic espanyol i de l'acció de la justícia, la qual cosa els impedeix no només votar a Espanya per evitar la detenció, sinó que tampoc tenen regularitzada la seva situació en el cens d'electors residents absents (CERA) per poder votar des de l'estranger".

"VOLUNTRIAMENT" ESTAN EN REBELLIÓ I ES "BURLEN"

"No poden tenir la qualitat d'electors, en definitiva, aquells que tenen limitats els seus drets polítics i que voluntriament s'han situat en una posició --processats i en situació de rebellió-- que integra, per més que pretenguem una interpretació favorable a l'exercici del dret, un impediment insalvable per a l'accés a la candidatura", afegeix.

Segons la decisió majoritria de la JEC, "els qui estan extramurs de l'ordenament jurídic espanyol i de l'acció de la justícia incompleixen, es colloquen voluntriament en una situació de burla d'una altra obligació essencial amb transcendncia en l'ordenació del procés electoral i pretenen obtenir així un benefici".

"Són ells mateixos els qui, per la seva prpia actuació i la seva prpia voluntat, s'han collocat en una situació que afecta a la seva condició d'electors", conclou la JEC, que confirma el termini donat a JxCat per reordenar la seva llista i recordant que els afectats tenen dos dies per recórrer per la via judicial.

DOS MAGISTRATS I DUES VOCALS DE PSOE I PODEM

Per la decisió de la JEC, avanada al matí a la formació independentista, no ha estat unnime i tant el president, el magistrat Segon Ménendez, com el vicepresident, el també magistrat progressista Eduardo Calvo Rojas, com les vocals Ángela Figueruelo Burrieza i Inés Olaizola Nogueres, catedrtiques proposades en el seu moment per PSOE i Units Podem, han signat un vot particular discrepante.

Al seu judici, la Junta Electoral havia d'haver apostat per una interpretació més favorable de l'ordenament jurídic prevalent el dret a la participació política i qüestionen que els partits denunciants, PP i Cs, manquen de legitimació per impugnar la inscripció censal dels tres candidats.

A més, recorden també que la rebellia penal no est inclosa com causa d'inelegibilitat, per la qual cosa haurien preferit una resolució que hagués rebutjat els recursos del PP i de Cs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés