Publicat 25/04/2019 19:57

Diversos testimonis de Junqueras descriuen el 20-S com una protesta "festiva"

Procés.- Se reanuda el juicio con la declaración de la expresidenta de la AMI y testigos de las defensas
SEÑAL DE TV DEL TRIBUNAL SUPREMO

MADRID, 25 abr. (EUROPA PRESS) -

Diversos testimonis proposats per la defensa de l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras han descrit aquest dijous en el judici pel procés independentista la concentració del 20 de setembre del 2017 davant la Conselleria d'Economia de la Generalitat com un acte de protesta "pacífica" i "festiva" en qu no va haver-hi incidents, ni es va increpar els agents de la Gurdia Civil.

"La gent cantava, va haver-hi un castell, encara que era reivindicativa també tenia un to festiu", ha afirmat el senador d'ERC Bernat Picornell en la vista oral al Tribunal Suprem.

Versió similar ha ofert el diputat del Parlament Jordi Orobitg, que va participar en la manifestació multitudinria d'unes 40.000 persones, sobre la qual ha assegurat que no va veure cap acte d'agressió, ni amenaces, ni intent d'assalt. "Zero", ha respost les preguntes d'Andreu Van den Eynde, advocat de Junqueras, afegint que l'únic acte fora d'aquest "ambient festiu" va ser el protagonitzat per un noi, d'uns "18 anys", que va haver de marxar per la "reprimenda" que va rebre després de llanar "una ampolla d'aigua buida a la faana".

Sobre com es dirigien els manifestants als agents policials, el testimoni ha apuntat a l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, que "increpacions com a tals" no va haver-hi, per sí "esbroncs". "En cap moment vaig sentir vergonya de la gent que estava all", ha afegit el diputat per justificar l'actuació dels concentrats.

Precisament, les preguntes que ha formulat l'advocada de l'Estat a cinc testimonis que han declarat aquest dijous a la tarda han anat encaminades a saber el motiu pel qual van acudir a concentrar-se a les portes de la Conselleria. També si coneixien que l'escorcoll era fruit d'una ordre judicial en el marc de la investigació de l'organització de l'1-O.

TESTIMONI CREIA QUE 'ELS JORDIS' TENIEN PERMÍS PER PUJAR-SE A UN COTXE

D'altra banda, Orobitg va ser uns dels diputats que van acompanyar prop de la mitjanit l'expresident de l'ANC Jordi Snchez i el líder d'mnium Cultural, Jordi Cuixart, a l'escenari on van desconvocar la manifestació. Ha explicat que a causa que entenien que no tota la multitud de persones haurien pogut escoltar el discurs, van decidir anar cap a la porta de la Conselleria per comunicar que la protesta havia concls.

Va ser el moment en el qual es van pujar a un cotxe de la Gurdia Civil i, segons el testimoni, pensava que tenien el "beneplcit" dels agents que estaven all. El fiscal Fidel Cadena ha centrat part del seu interrogatori en aquest punt, sobre si va escoltar les el que deien els líders de les associacions, com "que no marxi ningú" o "davant d'aix, ni Rajoy ni l'Estat espanyol ni el Constitucional ens podran parar", per el diputat ha reiterat que recorda "el context, l'objecte, per no la literalitat de les paraules".

Tots dos testimonis han subratllat que no hi havia dificultat per accedir o sortir de l'edifici, ja que voluntaris de l'ANC van formar un passadís per on van transitar treballadors de la Conselleria. Aquest mateix cordó hum va ser utilitzat per l'exdiputada d'ERC Teresa Vallverdú, segons ha relatat ella mateixa davant el tribunal.

Aquesta última testimoni ha recordat que li "va impactar" veure a l'exvicepresident de la Generalitat, que va acudir per veure com s'estava desenvolupant l'escorcoll judicial, "emocionat, trist per la situació". A la seva sortida, Junqueras es va dirigir als concentrats per demanar "fermesa per defensar les institucions, la democrcia" i va instar al fet que tot all "es fes amb calma i tranquillitat, pacíficament, com sempre", ha afegit.

JUNQUERAS VA MENJAR AMB UN BISBE EL 20-S

Altres de les persones que ha comparegut aquest dijous en el judici ha estat l'exdirector de l'Oficina de Vicepresidncia de la Generalitat Lluís Junc, que ha revelat que Junqueras es va apropar a Economia després d'acudir a "un menjar amb un bisbe". Així mateix, ha indicat que des de la Conselleria es van apropar al departament d'Hisenda per interessar-se per l'estat del llavors secretari d'Hisenda Lluís Salvadó, un dels detinguts en els escorcolls judicials d'aquest dia.

El testimoni ha destacat que té gravat en el seu telfon mbil el moment en qu Junqueras es va apropar al detingut per saludar-lo i parlar amb ell. Segons Junc, Salvadó va demanar a Junqueras que "tranquillitzés" la seva família, una afirmació que ha cridat l'atenció a Van den Eynde, que li ha preguntat expressament si conserva aquest vídeo, per poder aportar-lo a la causa.

L'advocat de Junqueras ha explicat al tribunal que l'inters d'incorporar-lo al procediment en aquest moment és per contradir la tesi acusatoria que el seu defensat tenia intenció d'"interceptar l'actuació policial". De fet, un dels agents de la Gurdia Civil que estaven presents en Hisenda i que va atestar en aquest judici, a petició del Ministeri Públic, va assenyalar que van advertir l'exvicepresident que "no podia haver-hi contacte físic" amb Salvadó i que "va fer cas omís".

No obstant aix, el president del tribunal, Manuel Marchena, ha comunicat que no considera oportú agregar aquest vídeo com a prova, per sense perjudici que pugui recuperar-se "al llarg del procés", si una vegada conclosa la fase documental els magistrats consideren que "pot ser determinant".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés