Publicat 08/01/2019 12:56

Diversos experts plantegen les eleccions europees com un "termmetre" de l'extrema dreta

Eckart Woertz, Carme Colomina, Pol Morillas, Eduard Soler i Anna Ayuso
Europa Press

El Brexit, les dificultats financeres i la "normalització" dels conflictes, en l'agenda global del 2019

BARCELONA, 8 gen. (EUROPA PRESS) -

Diversos experts del Barcelona Centre for International Affairs (Cidob) han plantejat les eleccions europees d'aquest any com un "termmetre" per mesurar la fora de les formacions populistes i d'extrema dreta que estan ascendint en els darrers anys.

Ho ha dit la periodista i investigadora del Cidob Carme Colomina en l'esmorzar informatiu que ha organitzat el 'think thank' per presentar l'informe 'El món al 2019: deu temes que marcaran l'agenda global'.

Colomina ha afirmat que durant el 2018 diverses forces populistes i "clarament xenfobes" han arribat a governs com el d'Itlia i el del Brasil, i que el 2019 ser l'any en qu es veur si la progressió d'aquest tipus de formacions continuar o si es desgastaran.

Així, considera que les eleccions europees seran claus en aquesta qüestió i ha vaticinat que les forces populistes obtindran uns bons resultats i provocaran una fragmentació més gran del Parlament Europeu.

Ha apuntat que la importncia d'aquests partits no només es mesura amb els resultats electorals, sinó amb la capacitat d'influir en l'agenda de la resta, i ha sostingut que en els darrers anys han modificat la seva estratgia i han comenat a teixir una estratgia conjunta amb la resta de formacions populistes d'Europa.

"Ara Le Pen ja no vol destruir la UE des de dins, sinó prendre-la des de dins", ha afegit perqu pot ser l'objectiu d'aquestes formacions en els comicis europeus.

El director del Cidob, Pol Morillas, ha assegurat que aquest 2018 s'ha "normalitzat" que aquest tipus de partits hagin organitzat l'alternativa a l'ordre internacional i considera que l'any 2019 aquestes formacions poden comenar la seva institucionalització.

A més, ha advertit que els partits euroescptics tindran una capacitat de bloqueig al Parlament Europeu molt més gran i, en la seva opinió, la reforma de la UE és molt complicada: "La UE és un invent molt bo per va en contra dels temps que corren. O s'adapta als temps que corren o les institucions aniran perdent rellevncia".

BREXIT

Un altre dels temes que, segons el Cidob, marcaran l'agenda internacional el 2019 és el Brexit, del qual Morillas ha alertat que est "enquistat" i veu difícil que se solucioni a curt termini.

En aquest sentit, ha destacat que el 29 de mar ser la data clau pel Brexit --és el límit marcat perqu el Regne Unit abandoni la UE-- i ha detallat diverses opcions que poden passar, com la caiguda del Govern de Theresa May i, fins i tot, un segon referndum.

AGENDA INTERNACIONAL

L'investigador Eduard Soler ha argumentat que aquest 2019 es constatar la tendncia cap a una nova bipolaridad entre els Estats Units i la Xina, i cap a la "normalització" dels conflictes.

Segons ell, s'estan normalitzant molts conflictes violents sense prestar-los molta atenció i avisa que aix comportar que "l'objectiu dels esforos internacionals no ser la pau, sinó la contenció de la violncia", la qual cosa creu que implica l'acceptació de les víctimes i la violncia.

Així mateix, altres investigadors del Cidob, com Anna Ayuso, Eckart Woertz i Elena Sánchez, han detallat els principals temes que consideren que marcaran l'agenda global del 2019, com les dificultats financeres i econmiques; les sancions a Iran; les crisis de confiana en les institucions, els experts i el periodisme, i els moviments migratoris i la "fortificació i externalització" de les fronteres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés