Publicat 10/05/2019 13:35

Diversos candidats a eurodiputats del PSC, comuns i ERC aposten per apujar sous a la UE

26M.- UGT
EUROPA PRESS

BARCELONA, 10 maig (EUROPA PRESS) -

Diversos representants de les candidatures d'ERC, comuns i el PSC en els comicis al Parlament Europeu han coincidit aquest divendres a apostar per una pujada dels salaris a nivell de la UE, en un debat a la seu central de la UGT juntament amb Cs i JxCat, en el qual els cinc partits han defensat que la UE tingui un governana social, no només econmica, per revertir la crisi.

Sota el títol 'Eleccions europees. Quina Europa vols? Tu decideixes', han participat en el debat Jordi Cañas (Cs), Ernest Urtasun (CatComú), Erika Casajoana (JxCat), Jordi Solé (ERC) i Javi López (PSC), i el PP va ser convidat per finalment no hi ha assistit.

Solé, número tres d'ERC, ha advocat per revertir els ajustos de la crisi, perqu el panorama no és de recessió: "Ara és el moment de transferir les millores de productivitat en els salaris", i ha advocat per criteris comuns de salari mínim digne, així com favorable a rendes mínimes o garantides a la UE.

López, candidat del PSC en les europees, ha assegurat que hi ha competncies a la UE per regular condicions laborals i s'ha mostrat favorable a "una pujada gradual dels salaris", per justícia i per aconseguir creixement econmic, així com a favor de millorar la negociació collectiva com a eina contra les desigualtats, i ha lamentat que la crisi ha estat més llarga a Espanya perqu tenia una estratgia errnia.

Urtasun, candidat dels comuns en les eleccions europees i número 3 de la llista d'Unides Podem Canviar Europa, ha apostat per una pujada salarial a la UE després de la crisi, amb un mecanisme de coordinació que no depengui de les majories als pasos i que estipuli un "salari mínim europeu", i ha cridat a recuperar la fora de la negociació collectiva.

Casajoana, número quatre en la llista Lliures per Europa, ha advocat per aconseguir des de la UE "acabar amb la morositat d'Espanya, que fa tancar pimes" i que considera que incompleix la legislació europea, a la qual cosa Cañas, número sis en la llista per a les europees de Cs, ha respost criticant la morositat que veu a la Generalitat cap als ajuntaments catalans.

DEBAT ECONMIC

Cañas ha afirmat que si s'amplia el pilar europeu, ha de construir-se pensant en els ciutadans, i no en els mercats, i considera necessari que les institucions europees es posin al servei d'un creixement que combati la desigualtat, després de veure que decisions macroeconmiques a la zona euro van portar a "destruir milions d'ocupacions".

El de Cs ha defensat que la UE ha de convergir en drets, no només en regulació, i veu necessari que les institucions siguin útils, perqu si no "és fcil que qualli l'euroescepticisme", i ha cridat a recuperar l'espai polític d'Espanya dins d'Europa.

En la seva intervenció, Solé (ERC) ha vist necessari que els objectius socials es posin al mateix nivell que els econmics, amb un pacte de "prosperitat inclusiva i compartida" que defensi les persones que puguin veure's afectades per les transformacions digital i de descarbonització, i amb un pressupost conjunt per a inversions i per a habitatge públic.

També ha vist necessari canviar el funcionament de la UE, davant el fet que actualment les decisions que pren el Parlament Europeu, representant de la ciutadania, han de passar pel Consell Europeu, i sovint els estats "o ho paren, o ho posen en un calaix".

Des del PSC, López ha apostat per aconseguir un mercat laboral amb "drets mínims" a nivell europeu, i ha alertat que molts sectors quedaran desprotegits amb les transformacions i la globalització, i davant d'aix ha apostat per una estratgia clara amb propostes productives i formació, com ara d'economia verda i de cures.

També ha afegit que en el Consell Europeu "no tots els governs són iguals", i s'ha mostrat favorable a l'estabilitat pressupostria, encara que ha assegurat que no és possible sense pujar impostos si no es fan retallades, i ha cridat a fugir de la 'tirania del dficit'.

En la seva intervenció, el representant dels comuns ha reflexionat sobre que durant la crisi, en alguns pasos d'Europa es va retallar massa, amb una "austeritat absolutament sucida" que no es va fer als Estats Units, per exemple, i ha cridat al fet que els comptes públics no hagin de quadrar dins del cicle, si no de manera contracíclica, per evitar frenar el creixement.

Urtasun ha vist possible que des d'Europa es millori la situació de l'habitatge, per exemple amb un impost a l'especulació immobiliria, i ha posat com a exemple la limitació de pujada del lloguer a Berlín, així com l'aposta per la transició energtica a Alemanya, encara que ha cridat a evitar "sacralitzar" certs pasos i ha dit que a tots hi ha coses de les quals es pot aprendre i d'altres que no.

En el debat, la representant de Lliures per Europa s'ha mostrat favorable a l'estabilitat pressupostria, ha criticat que en el conjunt d'Espanya s'ha triplicat el deute públic en els darrers deu anys, i ha contraposat que una estabilitat permet preservar l'estat del benestar.

Sobre la recuperació del pes de la negociació collectiva plantejada en el debat, ha cridat al fet que aquesta "tingui en compte el nivell de vida" dels territoris, assegurant que el de Catalunya és més alt que en altres zones i es veuria afectada si no es contempla.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés