Publicat 3/4/2019 14:31:18 +02:00CET

Diversos candidats catalans aposten per un rgim que sancioni la morositat

28A.- Candidats Catalans A les Generals Aposten Per Un Rgim Sancionador A
EUROPA PRESS

Mostren el seu acord malgrat que no s'acabés aprovant durant l'anterior legislatura

BARCELONA, 3 abr. (EUROPA PRESS) -

Diversos candidats catalans a les eleccions generals han apostat aquest dimecres per aprovar un rgim que sancioni la morositat en un debat sobre propostes electorals en matria empresarial organitzat per Pimec.

Gerardo Pisarello (CatECP), Joan Capdevila (ERC), Ferran Bel (JxCat), Montse Mínguez (PSC), Joan López (PP) i Toni Roldán (Cs) han coincidit en aquesta mesura, després que durant la passada legislatura no es poguessin aprovar al Congrés diverses iniciatives per combatre la morositat que ampliaven la regulació en aquesta matria, entre elles un rgim sancionador.

Mínguez (PSC) ha assenyalat que la llei de morositat que va proposar en l'anterior legislatura era un pas endavant per també ha valorat que una norma sense un rgim sancionador és com "una guitarra sense cordes".

Pisarello (CatECP) ha advocat perqu aquest rgim estigui a l'alada i s'apliqui a les grans empreses i ha lamentat que quedés pendent en l'anterior legislatura, i Bel (JxCat) també ha lamentat que el rgim "quedés truncat".

Roldán (Cs) ha apostat per la creació d'un sistema d'incentius i sancions, a més d'un d'arbitratge amb "més sentit", després de constatar que els mecanismes d'incentius no han funcionat perqu les empreses paguin a temps els seus provedors i que les grans companyies es financen a costa de les petites, segons ha criticat.

López (PP) ha afegit que el debat també s'ha de focalitzar en la llei de la segona oportunitat, en la qual ha ressaltat que s'han fet "avanos tímids" i que s'est per darrere d'altres pasos europeus.

INFRAESTRUCTURES

Els candidats han discrepat pel que fa a l'estat actual de les infraestructures a la comunitat autnoma: Bel (JxCat) ha demanat que la inversió en infraestructures no només s'inclogui en els pressupostos sinó que també s'acabi executant i Roldán (Cs) ha apostat per criteris d'eficincia per invertir en noves infraestructures.

Pisarello (CatECP) ha emfatitzat que Catalunya no est ben dotada i ha proposat que Barcelona tingui una participació més activa en la gestió del seu port i aeroport com a "gran ciutat metropolitana", mentre que el candidat d'ERC ha atribut l'estat de Rodalies a un dficit pressupostari.

Pel que fa al Corredor Mediterrani, la socialista Mínguez ha advocat per tancar aquesta infraestructura perqu és important per a les empreses a l'hora de disminuir costos; Pisarello ha coincidit en la seva importncia, i López (PP) ha indicat que "va excessivament lent".

PENSIONS

En ser preguntats per les pensions, els candidats catalans al Congrés han apostat per una reforma del sistema actual: Pisarello (CatECP) ha assegurat que el sistema necessita reformes i Bel (JxCat) ha defensat fer-ho basant-se en la solidaritat intergeneracional.

Bel ha exposat que la "millor manera" de garantir-les és a través de molta ocupació i que aquesta sigui de qualitat, per la qual cosa ha defensat que s'ha d'augmentar la competitivitat de les companyies, els salaris dels treballadors i fomentar la investigació, entre d'altres qüestions.

En aquest sentit, Roldán (Cs) també ha coincidit que cal incrementar la productivitat i reformar el mercat laboral, per la qual cosa ha subratllat que cal impulsar el capital hum.

Mínguez (PSC) ha afegit que s'han de blindar les pensions i apujar les de vidutat: "Tots ens hem de posar d'acord per garantir el sistema de pensions".

COST DE L'ENERGIA

Els candidats han estat d'acord que el cost de l'energia al qual fan front les empreses catalanes és un dels més elevats a Europa i, en aquest sentit, Bel (JxCat) ha afegit que també ho és si es compara amb altres comunitats autnomes.

Pisarello (CatECP) ha exposat com a solució per abordar aquest cost la creació de l'empresa pública energtica Barcelona Energia per part de l'Ajuntament de Barcelona, del qual és primer tinent d'alcalde, i ha recalcat que cal "valentia" per abordar mesures com aquesta i impulsar una economia sostenible energticament.