Publicat 24/11/2019 13:48:37 +01:00CET

Dissenyen un para-sol amb plaques solars per il·luminar bars i restaurants amb energia renovable

BARCELONA, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

Una empresa de Lleida i un investigador han desenvolupat un para-sol intel·ligent amb plaques solars que permet il·luminar amb energia renovable bars i restaurants a la nit, ha informat la Conselleria d'Empresa i Coneixement de la Generalitat en un comunicat aquest diumenge.

El para-sol intel·ligent ha estat dissenyat per l'empresa especialitzada en protecció solar IASO i l'enginyer i investigador Gerard Cortina, a qui la companyia va contractar l'any 2018 a través d'una ajuda de l'agència de la Generalitat Acció per desenvolupar aquest projecte.

El prototip del para-sol, que estarà llest el 2020, emmagatzema energia que posteriorment s'utilitza per il·luminar espais en hores nocturnes durant almenys cinc hores, gràcies a les seves cel·les fotovoltaiques de silici cristal·lí d'alta eficiència.

"Molts para-sols actualment ja tenen sistemes d'il·luminació incorporats que s'han de connectar mitjançant cables al corrent elèctric dels locals, però si aconseguim que siguin autònoms i tinguin el seu propi sistema de captació d'energia i il·luminació, s'evita el cablejat", ha explicat Cortina.

El projecte forma part del programa d'ajudes Tecniospring d'Acció, que finança al 100% la contractació d'investigadors per promoure la investigació i desenvolupament en les empreses catalanes, amb un pressupost de 10 milions d'euros cofinançats entre la Generalitat i la Comissió Europea.