Actualitzat 07/05/2014 12:14

Es disparen les desigualtats socials a Catalunya a causa de l'"escasa" despesa en protecció

Presentación de un estudio de CCOO sobre la evolución de la desigualdad social
EUROPA PRESS

La inversió social del Govern és inferior a la de l'Estat i la de la UE, segons l'anàlisi

BARCELONA, 7 maig (EUROPA PRESS) -

Les desigualtats socials a Catalunya es disparen a causa de l'"escassa" despesa en protecció social de la Generalitat, que està molt per sota de la mitjana d'Espanya i de la Unió Europea (UE), i que s'ha anat reduint des del començament de la crisi, malgrat l'augment de les necessitats.

Així ho ha revelat aquest dimecres en roda de premsa el secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, a la llum d'un informe sobre l'evolució de les desigualtats socials a Catalunya elaborat pel sindicat amb les dades oficials "més actualitzats" que es disposen.

Catalunya comptava en els anys previs a la crisi amb uns nivells de desigualtat inferiors als de la mitjana europea, amb un índex Gini del 0,29 respecte del 0,30 de la UE --els nivells d'aquest indicador que mesura les diferències entre rics i pobres van del 0 a l'1--: "El 2010 aquesta tendència va començar a invertir-se i ja és un dels territoris més castigats, amb un índex del 0,31".

A més, les diferències entre les rendes altes i les baixes s'han "disparat de manera alarmant" des del començament de la crisi, fins al punt que la renda del 20% de les famílies amb més ingressos és 5,9% vegades superior a la renda del 20% amb menys ingressos.

Les diferències entre classes socials també s'evidencien en el sistema educatiu català, que "no garanteix la igualtat d'oportunitats", tenint en compte que els nens que viuen sota el llindar de la pobresa tenen el doble de fracàs escolar i baixos resultats acadèmics.

L'informe posa de manifest que els beneficiaris de pensions no contributives s'han reduït de manera sostinguda des del començament de la crisi a Catalunya --han passat de 58.679 el 2007 a 55.659 el 2013-- i que només el 33% dels aturats rep algun tipus de prestació.

Gallego ha recordat que l'atur de llarga durada s'ha "cronificat", tenint en compte que el 22% dels desocupats porta més de tres anys sense feina i el 35% més de dos; a més, les persones que viuen a llars amb tots els membres a l'atur s'han multiplicat per sis entre 2007 i 2013.

TREBALLADORS POBRES

Les elevades taxes d'atur es barregen amb el fet que ser treballador ja no garanteix la sortida de la pobresa, a causa dels baixos sous i l'elevat cost de la vida: "Amb aquests factors és urgent que Catalunya es posi les piles per evitar que milers de persones quedin enrere".

Gallego ha advocat per la implantació d'una renda garantida de ciutadania (RGC) perquè tots els catalans tinguin uns ingressos mínims de 664 euros mensuals.

PRESSIÓ FISCAL

Ha lamentat que els nivells de pressió fiscal a Catalunya estiguin set punts per sota de la mitjana de la UE i que des del començament de la crisi s'hagin reduït 5,4 punts, cosa que ha "limitat la capacitat per implementar polítiques contra les desigualtats socials".

Segons ha dit, la forta caiguda d'ingressos fiscals es produeix com a "conseqüència d'una dependència més gran dels sectors més desafavorits i per les rebaixes fiscals" introduïdes pel Govern.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés