Publicat 16/06/2024 11:59

Discrepància dels 'barons' del PSOE amb el suggeriment de Montero d'un finançament singular per a Catalunya

Archivo - Arxivo - La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la seva arribada al consell de Política Fiscal i Financera, a 27 de juliol de 2022, a Madrid (Espanya). El ministeri d'Hisenda s'ha reunit amb les comunitats autònomes en el Consell de Polít
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

Les CA del PP es rebel·len contra el tractament especial a Catalunya i alguns socis del Govern central reclamen el mateix estatus

MADRID, 16 juny (EUROPA PRESS) -

Diverses federacions autonòmiques del PSOE han exhibit públicament el seu rebuig frontal a la porta que ha deixat oberta la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, d'atorgar un tractament especial a Catalunya en matèria de finançament autonòmic. El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha estat el més crític, si bé altres agrupacions com les d'Extremadura també han volgut advertir el Govern de Sánchez sobre aquesta qüestió.

I és que la ministra Montero va declarar aquesta setmana que les "qüestions singulars" que tenen algunes comunitats autònomes com Catalunya "han de tenir un tractament especial" en matèria de finançament autonòmic, tot i que va insistir a dur a terme una negociació amb la resta de comunitats per impulsar un model que sigui vàlid per a totes.

Davant d'això, diferents 'barons' autonòmics del PSOE han volgut mostrar el seu rebuig a aquesta proposta de finançament singular per a Catalunya, insinuant que seria una cessió a l'independentisme català per mantenir Pedro Sánchez a La Moncloa.

En aquest sentit s'ha pronunciat el líder socialista de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que ha carregat contra aquesta proposta de finançament singular per a Catalunya perquè considera que seria "un preu massa car per mantenir un lloc".

"Només faltaria que, a sobre, tota la festa independentista l'acabem pagant entre tots", ha etzibat Page en rèplica al suggeriment d'aquesta setmana de la ministra Montero per a un tractament especial en el debat financer.

UN ADVERTIMENT DEL PSOE EXTREMENY

El PSOE d'Extremadura també s'ha volgut pronunciar sobre aquest assumpte i ha advertit el Govern de Sánchez que la seva federació no "permetrà xantatges" per part de "cap altra comunitat autònoma" en el procés de negociació del nou model de finançament autonòmic.

Per als socialistes extremenys, els fets o qüestions "singulars" no poden "en cap concepte suposar diferències entre espanyols".

En aquest sentit, assenyalen que el PSOE d'Extremadura "no pot permetre" que la negociació del finançament autonòmic "s'utilitzi com a moneda de canvi en les negociacions que s'emprenguin als territoris", al mateix temps que s'oposa al fet que es "reeditin experiències ja superades" com el pacte fiscal que va proposar la Generalitat de Catalunya quan governava Mariano Rajoy.

EN UNA NEGOCIACIÓ MULTILATERAL

Per la seva banda, el Govern socialista d'Astúries defensa que "qualsevol modificació futura del sistema de finançament passa per una negociació multilateral amb totes les Comunitats". "Astúries no s'ha mogut del seu plantejament. És a dir, negociació multilateral per aconseguir un nou sistema de finançament adequat a les necessitats de cada territori, on es reconegui el cost real dels serveis", afegeixen fonts de l'Executiu.

El líder dels socialistes andalusos, Juan Espadas, va asseverar que "el model de finançament autonòmic vigent és injust amb Andalusia", i les "singularitats" d'aquesta comunitat autònoma s'han d'abordar "igual que les de Catalunya".

En el cas dels socialistes murcians, creuen que la posició del Govern consisteix a "impulsar una reforma del sistema per a totes les comunitats autònomes del règim comú, que permeti l'excel·lència en la qualitat dels serveis públics a tots els territoris".

LES CA DEL PP ES REBEL·LEN

Amb tot, diverses comunitats autònomes governades pel PP han sortit en tromba aquests dies per arremetre contra el plantejament de Montero, insistint en una negociació multilateral en el Consell de Política Fiscal i Financera.

El primer 'baró' autonòmic del PP a pronunciar-se ha estat el líder andalús Juanma Moreno, que ha volgut deixar clar que intentarà "impedir" que es cometi una nova "injustícia" amb aquesta comunitat en matèria de finançament autonòmic, per "cessions" del Govern central a l'independentisme català.

El president valencià, el 'popular' Carlos Mazón, s'ha expressat en termes semblants i ha qualificat com una "humiliació per a tots els espanyols" aquest tractament especial al qual ha obert la porta Montero.

A més, ha advertit que "si s'avança en aquest camí i si es concreta en alguna cosa", el Consell activarà tots els mecanismes que li permeti la llei contra aquesta "deriva inèdita de desigualtat".

EN UNA NEGOCIACIÓ MULTILATERAL

Per la seva banda, l'Executiu 'popular' de Galícia insisteix que la revisió del model de finançament autonòmic s'ha d'abordar en una negociació multilateral amb totes les comunitats autònomes i el "màxim consens possible".

"Galícia no vol ser més que ningú, però tampoc menys i volem negociar en un règim d'igualtat, no que cada Comunitat presenti les seves aspiracions, posant sempre per davant el bé comú", sostenen fonts del Govern d'Alfonso Rueda.

I Balears ha defensat que el finançament autonòmic es decideixi sobre la base de criteris tècnics, en el si del Consell de Política Fiscal i Financera, rebutjant els "tractaments especials".

"El primer que cal preguntar-se és a què es refereix la ministra quan parla de tractament especial", qüestiona el Govern 'popular' de Prohens, reiterant que el finançament autonòmic s'ha de decidir en el Consell de Política Fiscal i Financera, "que és l'òrgan multilateral a través del qual s'han de negociar les relacions financeres de l'Estat amb totes les comunitats".

En el cas de La Rioja, el seu conseller d'Hisenda, Alfonso Domínguez, ha mostrat una "oposició rotunda" a un acord bilateral que "suposi un finançament singular per a Catalunya, perquè un finançament singular per a Catalunya és un privilegi per a la Comunitat Autònoma de Catalunya i per tant un perjudici per a tots els ciutadans de La Rioja".

COMPROMÍS VOL EL MATEIX

Davant d'aquest plantejament, el dirigent de Compromís Joan Baldoví ha defensat que en matèria de finançament "el que es faci a Catalunya s'ha de fer a la Comunitat Valenciana", postil·lant que aquesta és una "condició 'sine qua non'" per a la seva formació i ha indicat que un tracte desigual a l'autonomia valenciana respecte de la catalana pot ser "un motiu per deixar de donar suport" al Govern central.

Per la seva banda, els socialistes valencians creuen que el Govern central ja està oferint un "tracte singular" a la Comunitat Valenciana amb els fons que rep del sistema de finançament, "l'única" que ha rebut l'ExtraFLA i que en aquest any està obtenint més diners de l'Executiu central que durant el Botànic. "Si això no és singularitat, jo ja no sé el que és", apunten.

ARAGONÈS PROPOSA EL MATEIX MODEL QUE EUSKADI I NAVARRA

I davant la porta oberta que ha deixat Montero, el president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès, ha insistit en la necessitat d'un finançament singular per a Catalunya, apuntant a un sistema de concert i contingent com el que es dona al País Basc i Navarra.

"El que és bo per als altres, estic convençut que també és bo per a nosaltres", ha dit en aquest sentit, postil·lant que "hi ha un amplíssim consens en els principals actius econòmics del país i hi ha una multitud de posicionaments públics respecte a la necessitat d'un nou model".