Publicat 8/7/2019 16:25:24 +02:00CET

Dirigents del PDeCat i ERC es reuneixen per llimar asprors després de la polèmica per la Diputació

El president del PDeCAT David Bonvehí i el secretari d'Organització Ferran Bel
EUROPA PRESS

Aborden les respectives ofertes per buscar la unitat independentista però sense avanços concrets

BARCELONA, 8 jul. (EUROPA PRESS) -

Diversos dirigents del PDeCAT i d'ERC s'han reunit aquest dilluns a la seu dels republicans a Barcelona per llimar les asprors que han sorgit entre els dos partits després del pacte entre JxCat --sigles amb les quals el PDeCAT es presenta als comicis-- i el PSC per governar la Diputació de Barcelona.

Per part del PDeCAT hi han anat el president del partit, David Bonvehí, i el secretari d'Organització, Ferran Bel, mentre que per part d'ERC ho han fet el sotssecretari d'Organització, Isaac Peraire, el secretari de Política Municipal, Marc Sanglas, i el vicepresident de la Diputació Dionís Guiteras.

En declaracions als mitjans després de la trobada, Bonvehí ha afirmat que ha estat una reunió entre les direccions de les dues formacions independentistes per "mantenir les relacions cordials i anar avançant en les properes setmanes i mesos en multitud d'aspectes".

Segons Bonvehí, en la reunió --que ha durat una hora-- s'han tractat de manera bilateral les "reflexions" que JxCat i ERC havien fet prèviament aquest dilluns al matí en les seves respectives rodes de premsa sobre la polèmica oberta per la governabilitat de la Diputació barcelonina.

En aquestes rodes de premsa, JxCat havia reclamat a ERC que els dos partits facin esforços per revertir tots els pactes municipals que tots dos tenen amb el PSC, mentre que ERC ho ha rebutjat i ha ofert a JxCat presidir la Diputació de Barcelona a canvi de renunciar al pacte amb el PSC.

Bonvehí no ha volgut abordar si hi han hagut avanços en les respectives ofertes i ha assegurat que "els portaveus de JxCat i els portaveus d'ERC" ja aniran informant de com avancen les negociacions en els propers dies.

"Amb ERC hi ha hagut molt bona relació en els últims anys pel procés independentista que compartim conjuntament i així volem que continuï sent", ha resolt Bonvehí, que no ha precisat si estarien disposats a trencar el pacte amb el PSC després de l'oferta d'ERC.

"SEMPRE VAN BÉ"

Per part d'ERC s'ha declinat fer declaracions als periodistes que feien guàrdia davant de la seu dels republicans --que és al mateix carrer que la del PDeCAT-- i s'han limitat a indicar que aquestes trobades "sempre van bé".

Les fonts d'ERC consultades per Europa Press han explicat que durant la reunió han abordat cara a cara amb el PDeCAT l'oferta que sigui un membre de JxCat qui presideixi la Diputació, malgrat que els republicans van obtenir 16 diputats provincials i JxCat 7.

Les mateixes fonts han exposat que des d'ERC s'ha destacat "la importància que l'independentisme presideixi" tantes institucions com sigui possible --en l'acord JxCat-PSC, la presidència és per als socialistes--.

ERC i el PDeCAT miren de reprendre les relacions després d'un cap de setmana marcat per les crítiques creuades, i ho fan un dia abans de la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts, la primera que se celebra després de la polèmica de la Diputació.

FALTEN SUPORTS

Si ERC eventualment convencés JxCat per renunciar al pacte amb el PSC tampoc no estaria assegurada que la presidència de la Diputació de Barcelona fos per a un independentista, perquè haurien de sumar altres suports del plenari de l'ens provincial.

ERC ha assegurat que aspiren a sumar a aquest acord amb JxCat el diputat provincial de Tot per Terrassa i els cinc dels comuns, amb la qual cosa llavors sí que estaria assegurada la presidència de la institució i el PSC, el PP i Cs no podrien frenar-ho.