Publicat 17/02/2015 17:06

El director de l'Agència Tributària nega politització i filtracions partidistes

Santiago Menéndez, director de la Agencia Tributaria
EUROPA PRESS

L'oposició acusa Montoro d'usar informació fiscal "en benefici" del Govern central

MADRID, 17 febr. (EUROPA PRESS) -

El director general de l'Agència Tributària (Aeat), Santiago Menéndez, ha negat aquest dimarts que l'organisme estigui polititzat i que faci filtracions de casos concrets als mitjans de comunicació, i s'ha negat a opinar sobre les investigacions obertes a contribuents com el dirigent de Podem Juan Carlos Monedero, de les quals informen els mitjans de comunicació.

Durant la seva intervenció davant de la Comissió d'Hisenda del Congrés per informar sobre la lluita contra el frau fiscal l'any passat, Menéndez ha estat després de preguntar-li per tots els portaveus de l'oposició sobre les filtracions "interessades" a la premsa de les dades d'alguns contribuents, així com per les amenaces del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, utilitzant informació que ni tan sols hauria de tenir en virtut del seu càrrec.

"L'Agència Tributària no està polititzada. Ni ho està, ni jo ho permetria, ni pel Govern del PP ni pel principal partit de l'oposició", ha replicat Menéndez, defensant que els 26.000 funcionaris al seu servei treballen amb professionalitat, independència de criteri, equilibri i serietat, i que estan molt compromesos amb la importància del valor social de la seva funció.

SÓN COSES DE LA PREMSA

A continuació, i com ja va fer el mateix ministre Montoro, el director general de l'Aeat ha atribuït aquesta polèmica a la publicació en els mitjans de comunicació d'informacions que no provenen del Ministeri d'Hisenda ni de l'Agència Tributària.

"Diguin-me quina dada, informe o antecedent de l'Agència Tributària està en els mitjans, filtrada des de l'Aeat o des del Ministeri d'Hisenda. Em parlen molt de premsa i poc de dades", ha reblat als portaveus de l'oposició, assenyalant altres institucions, com els tribunals, de les filtracions dels informes de peritatge inclosos en els sumaris.

En aquest punt, Menéndez ha rebutjat opinar sobre comentaris o informacions més o menys veraços que figuren a la premsa, i ha assegurat que si es produeix una filtració des de l'Agència Tributària "per descomptat s'actua amb moltíssima serietat" des del Servei d'Auditoria interna, que ja va intervenir per exemple en el cas de Cemex.

Sobre aquesta qüestió, també ha aprofitat per criticar que els qui el van acusar de cessar un funcionari encarregat de l'expedient per condicionar la decisió sobre la multinacional mexicana no s'hagin disculpat després, quan "s'ha vist que la decisió es va prendre sense condicions".

"Amb les institucions cal ser rigorós i seriós, a més d'exigent", ha recordat, defensant que els llocs de lliure designació es canvien sense problema i sense que suposi un drama personal per als funcionaris afectats, i que les decisions que ell ha pres en aquest sentit responen al seu deure d'envoltar-se de les persones que li semblen les més adequades per tirar endavant els projectes, cosa que segons la seva opinió no s'ha equivocat a la llum de les dades recollides per l'Agència des que ell n'està al capdavant.

CASOS CONCRETS

En qualsevol cas, Menéndez ha insistit durant el seu torn de rèplica, i també després en declaracions als periodistes, que ell no parlarà de cap contribuent en concret, i que l'Agència es limita a "actuar sempre allà" on ho ha de fer, en col·laboració moltes vegades amb la Justícia.

Tot i això, després de ser preguntat específicament sobre si Hisenda està investigant la situació concreta de Monedero, ha assenyalat que l'Agència Tributària actua amb absoluta generalitat amb tots els contribuents i que "cap hauria de tenir cap temor a tenir una actuació de l'Agència", que en tot cas intervé sempre dins del marc legal i amb totes les garanties pertinents d'un estat de dret.

"L'únic que demanem és que els contribuents que puguin tenir alguna contingència amb l'Agència Tributària col·laborin aportant la documentació o la informació necessàries per, en el seu cas, aclarir la situació", ha dit.

"Però no em refereixo en concret a cap contribuent, és amb caràcter general per a tots. Nosaltres de contribuents concrets mai parlem, mai ho hem fet, perquè entre d'altres coses no ens ho permet la llei", ha tancat Menéndez.

A més, ha recordat les "interessants" dades d'inspeccions als professionals i a les societats i socis, que el 2014 es van incrementar un 35% i un 14,6% respectivament.

AL SERVEI DEL PP

Tot i això, per al portaveu socialista d'Hisenda, Pedro Saura, l'Agència Tributària està al servei del Govern popular, que ha "trencat" el principi de discreció respecte de la informació fiscal en utilitzar la institució en el seu benefici fins i tot a costa de perjudicar la institució.

"Fa mesos que reclamem que es facin públiques les llistes de defraudadors del país. De tots, no només dels qui al Govern de l'Estat els convé airejar en un moment donat", ha dit.

"Però un dia sí i un altre també veiem com es filtren noms de persones acollides a l''amnistia fiscal', actes, diligències, acords d'ampliació de terminis d'inspecció... I sempre, quina causalitat!, a conveniència del partit en el Govern. El ministre presumeix que disposa d'informació de determinats contribuents i, en gran part, aquesta informació es filtra a conveniència del PP", ha acusat.

En aquest sentit, ha reclamat una investigació interna en l'Agència Tributària sobre el que està passant i sobre l'origen de les filtracions que arriben al Ministeri d'Hisenda, i que "no hauria ni tan sols de disposar" d'informació sobre contribuents concrets, molt menys difondre-la.

També Alberto Garzón, de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), creu que l'executiu del PP està fent un ús partidista dels instruments de l'Estat i vol saber si el ministre Montoro "té accés a les bases de dades de contribuents" a poder de l'Agència Tributària.

El portaveu econòmic d'UPyD, Álvaro Anchuelo, ha qualificat les filtracions d'intolerables i impròpies d'un país com Espanya i ha retret que mentre el Govern central argumenta en ocasions que "no pot donar dades perquè són confidencials, com el cas Bárcenas, d'altres vegades sí que ho fa, com amb (Jordi) Pujol o Monedero".

I això sense tenir les insinuacions que Montoro fa a vegades a "sobre els mitjans de comunicació o els portaveus d'alguns partits".

"Per què el ministre té aquesta informació, com li arriba? Perquè al marge de l'ús inapropiat que en fa, és una pràctica deplorable, l'antídot del qual és la transparència. Si hi ha defraudadors, que es publiquin els seus noms", ha exigit.

OBJECTIU: DESGASTAR EL GOVERN ESPANYOL

Finalment, la portaveu popular d'Hisenda, Ana Madrazo, ha acusat els portaveus de l'oposició de menysprear els resultats de la lluita contra el frau fent acusacions molt greus amb l'únic objectiu de "desgastar al Govern de l'Estat i sembrar dubtes sobre el ministre".

"Sembla que la campanya electoral ha entrat en aquesta comissió desgraciadament", ha dit.

En aquest punt, ha exigit que s'aporti "un sol exemple" de Montoro utilitzant informació d'algun contribuent. "És impossible que la trobin, perquè no existeix", ha dit.

"El ministre i l'Agència Tributària mai amenacen ningú, només han de sentir-se amenaçats els defraudadors. L'Agència actua on ho ha de fer, respectant la llei i amb la màxima independència i professionalitat", ha coincidit amb Menéndez.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés