Actualitzat 17/02/2015 16:42

El director general de Seguretat Ciutadana de Melilla, entre els 15 detinguts per presumpte frau de contractes públics

Se'ls imputen delictes contra l'administració pública i a alguns, també el delicte de blanqueig de capitals i falsedat documental

   MADRID/CEUTA, 17 Feb. (EUROPA PRESS) -

   El director general de Seguretat Ciutadana de Melilla, Gregorio Castillo, és un dels detinguts en el marc de l'operació Tosca relacionada amb el frau de contractes públics en l'esmentada ciutat autònoma, han informat a Europa Press fonts de la investigació. Aquest càrrec depèn de la Conselleria de Seguretat Ciutadana que, entre d'altres coses, gestiona serveis com els Bombers, la Policia Local o Protecció Civil. Aquest detingut és policia nacional de professió.

   La Guàrdia Civil havia aconseguit ja a les 13.30 la detenció d'un mínim de 14 persones per la seva presumpta vinculació amb aquestes activitats fraudulentes en la concessió de contractes públics. A tots ells se'ls imputen delictes contra l'administració pública i a alguns també el delicte de blanqueig de capitals i falsedat documental. Els investigadors preveuen l'arrest d'una persona més, segons ha informat l'Institut Armat en una nota de premsa.

   Les actuacions de la Guàrdia Civil estan tenint lloc a Melilla, Madrid, Màlaga i Las Palmas de Gran Canaria. Paral·lelament als arrestos d'aquest dimarts, els investigadors lliuraran en els pròxims dies citacions a altres implicats perquè compareguin davant de l'Autoritat Judicial en qualitat d'imputats.

   Les indagacions d'aquest cas es van iniciar el 2013, quan la Guàrdia Civil va intervenir diversa documentació que evidenciava el desviament de fons públics i altres actes de corrupció, en procediments d'adjudicació de contractes públics dins de Melilla. Va obtenir aquesta informació durant el desenvolupament de l'operació Òpera, relacionada amb delictes contra la salut pública i blanqueig de capitals.

DOS ANYS D'INVESTIGACIÓ

   Després d'aquestes primeres actuacions i efectuades diverses detencions d'alts càrrecs de la Ciutat Autònoma i escorcolls a diferents Conselleries, a final de l'any 2013 la Unitat Central Operativa es va fer càrrec de la investigació. El mes febrer de l'any 2014, els investigadors van efectuar nous escorcolls a Conselleries de la Ciutat Autònoma, societats mercantils vinculades amb els contractes investigats i a domicilis particulars.

   Després de l'anàlisi de la documentació intervinguda en aquests últims escorcolls, es va detectar l'existència de diverses persones que fraudulentament gestionaven fons públics en connivència amb funcionaris, càrrecs públics i directius de diferents empreses, viciant processos de contractació i perseguint interessos personals o empresarials en lloc de l'interès general.

   D'aquests desviaments de fons i adjudicacions de contractes, se n'haurien beneficiat econòmicament les societats investigades adjudicatàries dels contractes, i es van detectar igualment l'obtenció de beneficis per part d'alguns dels funcionaris i càrrecs públics.

   L'operació està sent dirigida pel Jutjat d'Instrucció número quatre de Melilla i la Fiscalia d'aquesta Ciutat Autònoma i l'executa el Grup de Delictes contra l'Administració de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, en col·laboració amb altres Unitats de les províncies afectades.

OPERACIÓ ÒPERA

   Les actuacions per l'operació Òpera van començar el 12 de setembre del 2013 i va provocar la imputació de set persones, entre les quals hi havia el conseller de Medi Ambient, José Ángel Pérez Calabuig (PP); el director general de Gestió Econòmica d'aquesta àrea, José Pastor; el funcionari de Medi Ambient, Juan Carlos López Rueda; l'exinterventor general accidental de la Ciutat Autònoma, Francisco Platero, entre d'altres.

   El Jutjat d'Instrucció número 4 ha emès una nova sentència aquesta setmana en què treu tres peces separades del cas principal: una relacionada amb la Vicececonselleria i dues altres amb dues empreses (Eulen i Himosa). Assenyala el Jutjat que la instrucció va començar per la investigació d'un presumpte delicte de falsedat documental relacionat amb la contractació administrativa, després estesa a presumptes delictes d'exacció il·legal, prevaricació i tràfic d'influències.

   La matriu d'aquesta operació, l'anomenada Òpera, es concreta a aclarir les presumptes "actuacions irregulars", presumiblement constitutives dels referits delictes, de determinats òrgans de l'Administració de la Ciutat Autònoma de Melilla en la contractació pública.

   Aquestes actuacions afectarien tant la contractació menor (donant lloc al fraccionament dels imports abonats per obres o serveis) a fi d'eludir la contractació mitjançant concurs, com la contractació mitjançant concursos públics en què s'hauria portat a terme una concertació prèvia entre responsables de les empreses finalment adjudicatàries i funcionaris de l'Administració per determinar el resultat del concurs.

   Tot això, segons la sentència del Jutjat d'Instrucció número 4 de Melilla a què ha tingut accés Europa Press, amb la connivència entre les persones físiques o jurídiques encartades i els responsables de les Administracions públiques contractants, va donar lloc a l'obtenció de beneficis recíprocs, en perjudici de l'erari públic.

CONTRACTES MENORS

   Inicialment, afegeix, la investigació es va centrar en la contractació per part de la Conselleria de Medi Ambient, de la Ciutat Autònoma de Melilla, de la societat Construcciones y Reformas el Porvenir, pertanyent a Abdelkader Kasem Abdelkader, implicat en les diligències prèvies 1947/2009, la declaració del qual en aquest procediment, juntament amb les irregularitats constatades en la comptabilitat de l'esmentada societat, va ser determinant per a la deducció del testimoni origen d'aquesta causa.

   En aquest aspecte, l'objecte de la investigació es va centrar, al principi, en l'anomenada contractació menor, això és, l'adjudicació directa de contractes la suma econòmica del qual es fraccionava per no excedir les quanties establertes per la legislació especial de contractació pública, 18.000 euros en tractar-se de serveis i 50.000 euros respecte de les obres.

   Les successives diligències acordades judicialment i portades a terme per la policia Judicial, es van concretar en diferents línies d'investigació centrades, d'una banda, en la contractació pública amb una o diverses empreses determinades, i, d'altra banda, en l'anàlisi patrimonial dels implicats, especialment dels responsables públics.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés