Actualitzat 28/12/2015 17:50

El diputat de Democràcia i Llibertat Jordi Xuclà, el primer a recollir l'acta al Congrés

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

El diputat de Democràcia i Llibertat Jordi Xuclà ha estat el primer dels electes a les urnes el passat dia 20 a recollir la seva acta com a membre de la Cambra Baixa. "Pel meu cognom sempre vaig ser l'últim al col·legi i la universitat, per una vegada a la vida seré el primer", ha fet broma davant de la premsa després de lliurar les seves credencials.

Xuclà ha explicat que aquest mateix dilluns ha anat a la Junta Electoral de Girona a retirar la documentació que li ha permès al migdia formalitzar a Madrid la seva condició de diputat. Ser el primer ha estat una "sorpresa", segons ha reconegut ell mateix, que ha assegurat que ha acudit a la sala reservada per a aquest tràmit pensant que hauria d'esperar cua.

La pròxima serà la quarta legislatura per a Xuclà i creu que serà "diferent" a les altres perquè "dóna carpetada" a les majories absolutes o els "pactes fàcils". Tot i això, ha emmarcat dins de la normalitat la fragmentació del pròxim Parlament i ha recordat que en altres països europeus com Holanda ja és així.

A més, ha manifestat la seva esperança que Democràcia i Llibertat pugui tenir grup parlamentari propi al Congrés malgrat no complir estrictament tots els requisits que marca el Reglament. El grup ha d'estar constituït per com a mínim 5 diputats (DL va aconseguir 6) i un 15% de vot en totes les circumscripcions per les quals es va presentar, un percentatge que DL no supera Barcelona.

En aquest marc, Xuclà ha evitat respondre el seu company de partit Carles Campuzano, qui aquest mateix dilluns ha demanat buscar una altra majoria a Catalunya per formar Govern o fer noves eleccions autonòmiques, després del "ridícul" de l'assemblea de la CUP.

"Amb tot l'afecte al meu company Campuzano, em remeto a les declaracions dels òrgans del grup de Junts pel Sí i del meu partit", ha respost Xuclà, que ha insistit que el millor que pot fer "perquè les coses vagin bé" és guardar silenci.

Xuclà ha recordat que l'ordenament jurídic espanyol i l'Estatut preveuen uns estrictes terminis --"això no és Bèlgica, on van estar 541 dies amb un Govern en funcions"-- i el dia 9 de gener és la data límit per conèixer si caldrà avançar les eleccions. "Hi ha previsions legals previstes i veurem què passa en les pròximes hores".

COMPTE ENRERE FINS AL DIA 13

Xuclà ha estat el primer electe a presentar la documentació i, fins a migdia d'aquest dilluns, era l'únic. Els nous llogaters del palau de la Carrera de Sant Jerònim podran fer la paperassa de dilluns a divendres entre les 10 del matí i les 8 de la tarda i els dissabtes de 10 a 4, amb excepció dels dies de Cap d'Any, primer de gener i Reis.

En el cas del Senat, les primeres acreditacions van tenir lloc la setmana passada. Van ser sis senadors autonòmics, elegits per parlaments regionals, no a les urnes. Aquest dilluns ho han fet set autonòmics més i els dos primers senadors electes: Tomás Cabezón Casas, senador del PP per Sòria, i Antonio Morales Lázaro, del PSOE i per Màlaga.

La lliura de tota aquesta documentació és condició 'sine qua non' perquè els nous diputats i senadors puguin formalitzar la seva condició de tals el dia 13 de gener, a la sessió constitutiva del Congrés i del Senat, quan hauran de jurar o prometre acatar la Constitució.

Serà a partir de gener quan els 350 diputats i 208 senadors sorgits de les eleccions comencin a percebre la retribució que els correspon pel seu nou càrrec, si bé, a efectes de salari van començar a computar el 21 de desembre, l'endemà de les eleccions.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés