Publicat 02/04/2014 11:56

Una diputada de CiU va patir una crisi d'ansietat per l'"agressivitat i intimidació"

COMIENZA EL JUICIO CONTRA VEINTE ACUSADOS POR EL ASEDIO AL PARLAMENT CATALÁN
POOL

Marcos va confondre amb un reporter un exaltat que la va filmar i després la va identificar a comissaria

MADRID, 2 abr. (EUROPA PRESS) -

La parlamentària de CiU Ana Isabel Marcos ha recordat que va patir "molta por" quan una multitud es va dirigir cap a ella amb una "actitud bastant agressiva" i un dels exaltats la va agafar del braç mentre un altre la filmava contra la seva voluntat. La persecució que va patir el 15 de juny del 2011 davant del Parlament de Catalunya li va provocar una crisi d'ansietat i sotmetre's després a tractament mèdic d'ansiolítics.

Marcos ha estat la primera diputada a comparèixer per videoconferència en la tercera jornada del judici que se segueix a l'Audiència Nacional contra 19 acusats per assetjar la Cambra autonòmica per protestar contra les retallades i impedir que els parlamentaris votessin els Pressupostos catalans. Uns fets pels quals el fiscal demana cinc anys i mig de presó i Manos Limpias nou anys de presó per a cadascun d'ells.

Ana Isabel Marcos i Vilar ha assegurat que va identificar a comissaria la persona que la va subjectar pel braç dret mentre li va dir "ara toca sessió fotogràfica. Somriu". Al principi, va confondre aquest home amb un reporter ja que portava un braçalet taronja semblant a l'utilitzat per la premsa, va demanar "auxili" i li va dir que se sentia "molt intimidada", però aquest va fer cas omís i va continuar filtmant.

La defensa ha qüestionat que no recordés detalls de l'agressor l'endemà de l'atac però sí dies després. "És molt fàcil, quan vaig fer la declaració l'endemà estava en situació de col·lapse", ha respost Marcos, per afegir que el va reconèixer entre les "moltes fotografies" que li van mostrar els Mossos.

LLANÇAVEN BOSSES D'ESCOMBRARIES I AMPOLLES

La testimoni ha rememorat que aquell 15 de juny del 2011 es dirigia al costat d'altres dues parlamentàries cap a la Cambra autonòmica. Les companyes del seu grup van sortir corrent i va trobar "moltíssima gent" que es dirigia cap a ella entre "insults, amenaces i llançant bosses d'escombraries, ampolles i un líquid". "Fills de puta, la crisi és per culpa dels polítics, no entrareu al Parlament, els companys teus ja han entrat, però vosaltres no entrareu", cridaven.

En aquell moment, un dels acusats la va subjectar del braç mentre un altre la filmava durant dos o tres minuts. "Sí que es va utilitzar la força. Vaig sentir por, em vaig sentir intimidada, li vaig demanar ajuda però va continuar fent fotos i dient que somrigués", ha afegit.

Després d'això, va demanar auxili a la Guàrdia Urbana de Barcelona i va aconseguir accedir en vehicle policial fins al Parlament per la porta del darrere de l'edifici. "Estava tan nerviosa que l'únic que volia era complir el meu deure", ha indicat, per afegir que allà va ser atesa per la doctora de la Cambra com a conseqüència de l'estat de xoc en què es trobava i se li va diagnosticar una crisi d'ansietat. No reclama cap indemnització pel dany sofert.

La Fiscalia demana cinc anys i mig de presó per a cada un dels acusats i reclama que se'ls imposi, a més, una multa de 7.500 euros.

L'acusació popular exercida per Manos Limpias reclama 9 anys de presó ja que imputa als manifestants, a més, un delicte d'atemptat contra l'autoritat i un altre d'associació il·lícita.

El Ministeri Públic considera que "van provocar un fundat temor en la seguretat" dels parlamentaris i els atribueix delictes contra les Institucions de l'Estat i atemptat contra l'autoritat.

Els manifestants "van increpar i van acorralar mitjançant amenaces i insults" el vehicle d'Artur Mas i el diputat invident de CiU Josep Maria Llop, i van colpejar "nombroses vegades amb els braços en alça" Alfons López Tena, i també van patir persecució els diputats Joan Boada, Gerard Figueras, Ernest Maragall, Ana Isabel Marcos, Salvador Milà i Santi Vila, segons les conclusions provisionals dels fiscals Teresa Sandoval i José Perals

Els incidents es van produir en el context d'una manifestació convocada sota el lema 'Parem el Parlament. No deixarem que aprovin retallades' i després que durant la nit desconeguts posessin materials d'obra --com tanques, formigó, cordes i fustes-- a les portes d'accés al recinte parlamentari per evitar l'accés dels diputats.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés