Publicat 20/03/2015 14:39

La Diputació de Barcelona oferirà als seus municipis una plataforma per avançar cap a una 'smart region'

El diputado de Hacienda de la Diputación de Barcelona, Carles Rossinyol
EUROPA PRESS

Els ajuntaments podran usar-la a partir del 2016 després d'implementar-se en sis ciutats

BARCELONA, 20 març (EUROPA PRESS) -

El diputat d'Hisenda de la Diputació de Barcelona, Carles Rossinyol, ha anunciat aquest divendres que la corporació provincial està treballant en una plataforma que posarà a disposició dels seus 311 municipis per avançar cap a una 'smart region'.

L'entitat supramunicipal està actualment instal·lant el programari i, en una segona fase, ho connectarà a sis municipis --Mataró, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Manresa, Granollers i Vilafranca del Penedès-- per crear un "cinturó de ciutats tecnològiques" a partir de les quals es desplegarà la plataforma.

Preveu que els municipis que ho desitgin tindran accés a l'eina a partir del 2016, i més endavant desenvoluparà mòduls de servei i de suport a la presa de decisions i altres qüestions que dependran del sorgiment de noves necessitats i de l'evolució de la tecnologia.

ÚNIC A EUROPA

Rossinyol ha destacat que la plataforma es basarà en un programari obert de recopilació de dades --Sentilo-- que està conceptuat per donar servei a una única administració i que per primera vegada s'adaptarà perquè operi en multiusuari per a un conjunt de municipis.

"És absolutament innovador, una experiència pionera que no s'ha fet en cap àrea d'Europa", ha ressaltat, i ha destacat que, quan l'eina entri en funcionament, serà un referent per a les regions que apostin per les noves tecnologies.

Ha assegurat que es tracta d'una política proactiva per evitar que els municipis de la província es quedin enrere tecnològicament i que pretén "trencar els compartiments estancs" de les entitats locals per construir mecanismes per compartir la informació a tots els nivells.

També ha detallat que la Diputació oferirà l'eina als municipis i que seran els seus ajuntaments els qui gestionin la plataforma, i l'objectiu final és "millorar la qualitat de vida de les persones incrementant la sostenibilitat econòmica i mediambiental, l'eficàcia i l'eficiència, i donant més serveis més barats".

La plataforma, que serà transversal i modulable, pretén aglutinar i interconnectar informació per agilitar la presa de decisions, reduir costos, incrementar l'eficiència de la gestió i posar a disposició dels ciutadans la informació que es reculli per millorar la participació ciutadana.

MASSA CRÍTICA

L'entitat supramunicipal ha decidit crear la plataforma perquè seria "econòmicament impossible que una ciutat mitjana pogués tenir el programari i mantenir-lo", i està disposada a posar-la al servei de qualsevol administració --incloses altres diputacions-- que opti per un model de 'smart region'.

Rossinyol ha insistit que grans ciutats poden apostar per aquest model perquè tenen la "massa crítica suficient", i ha defensat que les administracions de segon nivell, com la Diputació, tenen sentit en projectes com aquest per aportar la massa necessària aglutinant el món local.

Ha destacat el paper de Barcelona en l'aposta pel model de 'smart city', i ha dit que han de "sumar-se a tots els passos que ja hagi fet i fer-los més grans, perquè fins i tot a escala internacional així es pot potenciar la capital catalana".

La corporació provincial treballa actualment en una 'app' compartida amb l'Ajuntament de Barcelona per gestionar els aparcaments de pagament controlat i en altres aplicacions i projectes comunitaris, ha destacat Rossinyol.

FINANÇAMENT

La Diputació de Barcelona demanarà fons a la UE per desenvolupar el projecte --es compromet a finançar-lo ella si no aconsegueix l'ajuda-- i, quan s'implementi als municipis, Rossinyol augura que es cobrirà amb partenariats públic-privats: "La clau és que econòmicament sigui sostenible".

Després de preguntar-li pel cost, ha dit que quantificar la inversió inicial necessària per posar en marxa la plataforma és "molt complicat" i que la primera i la segona fase es desenvoluparan amb mitjans tècnics propis de la corporació provincial i amb petits contractes.

Sobre l'estalvi econòmic que permetrà l'aplicació de la plataforma en els serveis públics, Rossinyol ha destacat que la Diputació es compromet a invertir un 50% a iniciatives que tinguin per objectiu la inclusió social.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés