Publicat 31/1/2019 16:25:54CET

La Diputació de Barcelona no pactarà amb els qui vulguin rebaixar la protecció a les dones

EUROPA PRESS

Una moció contra la violència masclista obre un debat amb crítiques al pacte a Andalusia

BARCELONA, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous una moció impulsada pel PSC que rebutja qualsevol acord explícit o implícit amb partits que plantegin rebaixar la protecció a les dones davant la violència masclista, cosa que han defensat el PDeCAT, ERC, Cs, Entesa i el diputat no adscrit Joan Josep Puigcorbé, mentre que el PP i la CUP s'han abstingut.

L'acord rebutja acords amb formacions que vulguin suprimir o reduir aquestes mesures, per "donar així cobertura a polítiques irresponsables que comporten un altíssim risc d'agreujar el problema", segons el text, que no cita cap partit en concret, encara que diversos diputats han fet referència a l'acord d'Andalusia entre el PP i Vox d'una banda, i el PP i Cs de l'altra.

La moció expressa el rebuig de la Diputació a "qualsevol posicionament polític que propugni l'eliminació o el menyspreu de les mesures de protecció de les dones davant la violència masclista", i aposta per reforçar les mesures contingudes en el Pacte d'Estat en matèria de violència de gènere per combatre el terrorisme masclista, en paraules de la socialista Pilar Díaz.

Díaz ha criticat que diversos col·lectius i forces polítiques propugnen l'eliminació de la Llei contra la Violència de Gènere i posen el 0,01% de denúncies falses per davant dels "assassinats i la violència", i ha criticat que Cs mirés d'introduir en la moció que tampoc no es pactés amb partits independentistes, per la qual cosa ha demanat que les esmenes se centrin en l'assumpte a tractar.

Des de Cs, Salvador Tovar ha replicat que els grups polítics tenen dret a presentar les esmenes que desitgin i ha acusat Díaz de mirar de coartar la seva llibertat d'expressió i participació política, cosa que ha descartat el president de la Diputació, Marc Castells: "Aquí mai no es coartarà ni s'ha coartat la llibertat d'expressió".

Eulàlia Sabater (CUP) s'ha abstingut perquè veu insuficient el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, i ha dit que la moció té la intenció oculta de carregar contra el PP i Cs pel pacte a Andalusia, davant la qual cosa el diputat de Cs ha criticat els resultats de les polítiques en favor de les dones a Andalusia després de dècades de governs socialistes.

El popular Javier Mulleras ha demanat retirar de la moció el punt en el qual es rebutgen acords amb partits que plantegin suprimir o reduir la protecció de les dones, perquè no aclareix sota quins criteris distingirà aquests partits i per evitar que els socialistes "utilitzin la violència masclista en interès del seu partit".

"COMPTE AMB JUGAR AMB EL FEIXISME"

Joan Carles García i Cañizares (PDeCAT) ha destacat el seu compromís en la defensa dels drets de les dones, i Jordi Fàbrega (ERC) ha avisat: "Compte amb jugar amb el feixisme", i ha sostingut que s'està produint una involució important en el cas d'Andalusia, on veu lícits els pactes, però no si permeten que el feixisme hi introdueixi les seves idees, ha dit.

Des d'Entesa --que inclou els comuns--, la també regidora de Feminismes a Barcelona, Laura Pérez, ha advertit Cs que "és incompatible anar de la mà amb discursos d'odi i discriminació i després signar aquestes declaracions", i ha expressat el seu suport a la moció, encara que troba insuficient el Pacte d'Estat.

BOMBERS I MENJADORS ESCOLARS

Per unanimitat, el ple també ha aprovat una moció promoguda pel PSC i Entesa per sol·licitar una millora en les condicions laborals del cos de Bombers de la Generalitat, que s'han manifestat diverses vegades els darrers mesos per demanar més personal i material.

També ha aprovat una moció de la CUP per instar el Govern a trobar una fórmula jurídica perquè els consells comarcals permetin a les associacions de pares i mares d'alumnes (AMPA) gestionar els menjadors escolars, i que la Diputació s'impliqui políticament en la creació d'un marc regulatiu de l'hora del migdia a les escoles.

Aquesta iniciativa també insta la corporació provincial a implicar-se pressupostàriament per fer viable aquest futur marc regulatiu, segons el text de la moció, que ha comptat amb el suport del PDeCAT, ERC, Entesa, Cs i el diputat no adscrit, i l'abstenció del PSC i el PP.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.