Publicat 31/1/2019 16:25:54 +01:00CET

La Diputació de Barcelona no pactar amb els qui vulguin rebaixar la protecció a les dones

Ple de la Diputació de Barcelona de gener
EUROPA PRESS

Una moció contra la violncia masclista obre un debat amb crítiques al pacte a Andalusia

BARCELONA, 31 gen. (EUROPA PRESS) -

La Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dijous una moció impulsada pel PSC que rebutja qualsevol acord explícit o implícit amb partits que plantegin rebaixar la protecció a les dones davant la violncia masclista, cosa que han defensat el PDeCAT, ERC, Cs, Entesa i el diputat no adscrit Joan Josep Puigcorbé, mentre que el PP i la CUP s'han abstingut.

L'acord rebutja acords amb formacions que vulguin suprimir o reduir aquestes mesures, per "donar així cobertura a polítiques irresponsables que comporten un altíssim risc d'agreujar el problema", segons el text, que no cita cap partit en concret, encara que diversos diputats han fet referncia a l'acord d'Andalusia entre el PP i Vox d'una banda, i el PP i Cs de l'altra.

La moció expressa el rebuig de la Diputació a "qualsevol posicionament polític que propugni l'eliminació o el menyspreu de les mesures de protecció de les dones davant la violncia masclista", i aposta per reforar les mesures contingudes en el Pacte d'Estat en matria de violncia de gnere per combatre el terrorisme masclista, en paraules de la socialista Pilar Díaz.

Díaz ha criticat que diversos collectius i forces polítiques propugnen l'eliminació de la Llei contra la Violncia de Gnere i posen el 0,01% de denúncies falses per davant dels "assassinats i la violncia", i ha criticat que Cs mirés d'introduir en la moció que tampoc no es pactés amb partits independentistes, per la qual cosa ha demanat que les esmenes se centrin en l'assumpte a tractar.

Des de Cs, Salvador Tovar ha replicat que els grups polítics tenen dret a presentar les esmenes que desitgin i ha acusat Díaz de mirar de coartar la seva llibertat d'expressió i participació política, cosa que ha descartat el president de la Diputació, Marc Castells: "Aquí mai no es coartar ni s'ha coartat la llibertat d'expressió".

Eullia Sabater (CUP) s'ha abstingut perqu veu insuficient el Pacte d'Estat contra la Violncia de Gnere, i ha dit que la moció té la intenció oculta de carregar contra el PP i Cs pel pacte a Andalusia, davant la qual cosa el diputat de Cs ha criticat els resultats de les polítiques en favor de les dones a Andalusia després de dcades de governs socialistes.

El popular Javier Mulleras ha demanat retirar de la moció el punt en el qual es rebutgen acords amb partits que plantegin suprimir o reduir la protecció de les dones, perqu no aclareix sota quins criteris distingir aquests partits i per evitar que els socialistes "utilitzin la violncia masclista en inters del seu partit".

"COMPTE AMB JUGAR AMB EL FEIXISME"

Joan Carles García i Cañizares (PDeCAT) ha destacat el seu compromís en la defensa dels drets de les dones, i Jordi Fbrega (ERC) ha avisat: "Compte amb jugar amb el feixisme", i ha sostingut que s'est produint una involució important en el cas d'Andalusia, on veu lícits els pactes, per no si permeten que el feixisme hi introdueixi les seves idees, ha dit.

Des d'Entesa --que inclou els comuns--, la també regidora de Feminismes a Barcelona, Laura Pérez, ha advertit Cs que "és incompatible anar de la m amb discursos d'odi i discriminació i després signar aquestes declaracions", i ha expressat el seu suport a la moció, encara que troba insuficient el Pacte d'Estat.

BOMBERS I MENJADORS ESCOLARS

Per unanimitat, el ple també ha aprovat una moció promoguda pel PSC i Entesa per sollicitar una millora en les condicions laborals del cos de Bombers de la Generalitat, que s'han manifestat diverses vegades els darrers mesos per demanar més personal i material.

També ha aprovat una moció de la CUP per instar el Govern a trobar una fórmula jurídica perqu els consells comarcals permetin a les associacions de pares i mares d'alumnes (AMPA) gestionar els menjadors escolars, i que la Diputació s'impliqui políticament en la creació d'un marc regulatiu de l'hora del migdia a les escoles.

Aquesta iniciativa també insta la corporació provincial a implicar-se pressupostriament per fer viable aquest futur marc regulatiu, segons el text de la moció, que ha comptat amb el suport del PDeCAT, ERC, Entesa, Cs i el diputat no adscrit, i l'abstenció del PSC i el PP.