Actualitzat 29/07/2015 15:06

La Diputació de Barcelona aprova el cartipàs amb la rebaixa sous i la creació de cinc àrees

El pleno de la Diputación de Barcelona
Foto: EUROPA PRESS

El de la presidenta baixa un 14%, i Entesa, C's i la CUP els continuen veient desmesurats

   BARCELONA, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

   El ple de la Diputació de Barcelona ha aprovat aquest dimecres el seu cartipàs, pel qual ha nomenat quatre vicepresidents, s'ha articulat en cinc àrees i ha reduït les retribucions, entre les quals hi ha la de Presidència, que ha baixat un 14% fins a 8.265,98 euros mensuals.

   En declaracions als periodistes després del seu primer ple com a presidenta de la corporació provincial, Mercè Conesa ha assenyalat que aquesta és l'"única i exclusiva retribució que percep", i ha recordat que no cobrarà ni de l'Ajuntament --és alcaldessa de Sant Cugat del Vallès-- ni de l'Àrea Metropolitana ni de cap altra institució.

   La retribució dels vicepresidents, els membres de la comissió executiva i els presidents dels grups polítics cobraran 6.921 euros mensuals, un 8% menys; els presidents delegats d'àrea, els diputats delegats, els adjunts i els portaveus dels grups en percebran 5.967, un 5%, i la retribució dels portaveus adjunts es manté en 3.795 euros al mes.

   A més, la dotació per l'assistència al ple es redueix un 48% --fins a 1.640 euros-- i un 15% en les comissions informatives i de seguretat i la comissió especial de comptes --460 euros--.

   Per als diputats en dedicació parcial que exerceixin com a presidents delegats d'àrea, diputats delegats i adjunts i portaveus de grup municipal, la retribució baixa un 75% fins a 4.251 euros, i els portaveus adjunts amb dedicació parcial s'apliquen la mateixa rebaixa i percebran 2.846 euros mensuals.

   Conesa ha destacat que el seu objectiu ha estat "aplicar una línia de racionalització en les retribucions" tot mantenint la coresponsabilitat del sou amb la dedicació dels diputats i les seves responsabilitats, que són molt elevades perquè gestionen recursos humans, econòmics i patrimonials, ha ressaltat.

   L'alcalde de Moià i vicepresident primer de la corporació, Dionís Guiteras, ha assenyalat que s'ha "intentat ajustar la maquinària a les responsabilitats que els ciutadans donen als diputats i que els permeti fer el seu treball".

   Entesa --on s'integren els ecosocialistes i BComú--, C's i la CUP han votat en contra de les retribucions perquè les consideren desmesurades i excessives.

VICEPRESIDENTS

   A més de la designació de Guiteras com a vicepresident primer, l'alcalde d'Igualada, Marc Castells (CDC) ha estat nomenat vicepresident segon; el primer edil de Llinars del Vallès, Martí Pujol (ERC), el tercer, i l'alcaldessa de La Garriga, Meritxell Budó (CDC), la quarta.

   Amb l'aprovació del cartipàs, la corporació provincial ha creat cinc àrees: Presidència; Territori i Sostenibilitat; Desenvolupament Econòmic i Local; Cultura, Educació i Esport, i Atenció a les Persones, els responsables de les quals estan pendents de nomenament i podrien decidir-se durant aquest mateix dimecres.

   Conesa ha assenyalat que les àrees són la "plasmació del plantejament polític del mandat", ja que considera que amb elles es posarà les persones al centre, es potenciarà la política econòmica, es garantiran els serveis, s'atindran les necessitats dels alcaldes i es contribuirà al procés de transició nacional des de l'àrea de Presidència, en les seves paraules.

GRUPS POLÍTICS

   El cartipàs ha donat per constituïts els set grups polítics de la corporació provincial, ha marcat una dotació de 42.000 euros per a cadascun i ha establert els seus presidents i portaveus: de CiU --amb 14 diputats--, el president serà Joaquim Forn i el portaveu, Joan Carles Garcia i Cañizares; d'ERC-AM, amb 11 diputats, Josep Ramon Mut és el president i Jordi Fàbrega, el portaveu, i de PSC-CP --amb deu--, ho són Nuria Marín i Pilar Díaz.

   D'Entesa, amb set membres, Alexandra Sevilla és la presidenta i Arnau Funes el portaveu; del PP, amb tres diputats, ho són Xavier García Albiol i Ramon Riera; de C's, també amb tres, el president és Miguel Ángel Ibáñez i la portaveu, Sonia Sierra, i de la CUP --amb tres-- ho són Eulàlia Sabater i Maria Rovira.

   Un total de 32 diputats exerciran el càrrec amb dedicació exclusiva i, sobre els càrrecs eventuals dels quals disposaran els grups, n'hi haurà 72 en total, set més que a l'anterior mandat perquè hi ha dos grups polítics més --la CUP i C's, que en tindran cinc cadascun--.

   També s'ha aprovat delegar l'exercici de diverses competències del ple a la Junta de Govern i a la Presidència per agilitar alguns tràmits, punt que han rebutjat el PP, la CUP i C's i ha comptat amb l'abstenció del PSC perquè considera que diverses qüestions s'haurien de debatre al ple.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés