Publicat 16/10/2019 18:28:17 +02:00CET

Diplomàtics espanyols es mobilitzen per defensar en la premsa estrangera que el TS jutja delictes, no idees

Façana del Tribunal Suprem
EUROPA PRESS

MADRID, 16 oct. (EUROPA PRESS) -

Ambaixades i diplomàtics espanyols s'han mobilitzat per defensar la legalitat espanyola i la independència judicial davant les crítiques que l'independentisme ha presentat internacionalment contra la sentència del Tribunal Suprem que condemna els líders del procés.

Entre d'uns altres, l'ambaixador d'Espanya a Irlanda, Ildefonso Castro, ha escrit una carta al diari 'The Irish Times', un dels quals ha publicat un article del conseller català d'Acció Exterior, Alfred Bosch per respondre allò que qualifica d'"imprecisions i desinformació".

Castro recalca que cap dels condemnats ho ha estat "per les seves idees sinó per delictes tipificats en la llei", incloent-hi l'aprovació de lleis que derogaven la Constitució a Catalunya, "privant els catalans dels seus drets", i la desobediència de sentències del Tribunal Constitucional.

L'ambaixador també defensa que la Constitució espanyola consagra la sobirania nacional i la integritat territorial i que això no és "una extravagància" del sistema espanyol, sinó una cosa que hi és present en moltes Constitucions europees.

A més, subratlla que "no hi ha democràcia fora de la llei" i que la sentència posa fi a un judici que "ha estat un exemple de transparència, precisió i obertura". A més, diu, "es confirma la derrota d'un moviment unilateral i il·legal que no ha aconseguit guanyar suport intern ni reconeixement internacional" i la via a continuar endavant només pot arribar "del diàleg dins del marc legal", en particular de la Constitució.

En el diari belga 'Le Soir', on també va publicar el seu article Bosch, escriu el diplomàtic Juan Claudio de Ramón un text titulat "Espanya: tota democràcia té dret a defensar-se" en què afirma que "el nacionalisme català ha entelat injustament la imatge i la reputació d'Espanya" i que el país és una "democràcia oberta i inclusiva, obligada a defensar-se de les exageracions i les mentides dels líders independentistes".

ESTÀ EN JOC LA DEMOCRÀCIA REPRESENTATIVA

Per la seva banda, l'ambaixador espanyol a Argentina, Javier Sandomingo, ha publicat a 'La Nación' un llarg article en què defensa que està en joc a Espanya no només la unitat territorial, sinó "la pervivència" d'un sistema, la democràcia representativa, "que garanteixi la llibertat de tothom i que impedeixi una minoria, qualsevol minoria, imposar les seves aspiracions a la majoria".

Els independentistes, argumenta, "han ensopegat amb la fortalesa d'un estat de dret que no està disposat a deixar-se destruir i que ha reaccionat amb la força legítima de les seves lleis i les seves institucions".

Sandomingo diu que les institucions espanyoles "sempre han estat obertes al diàleg" però en el marc de la Constitució i les lleis, respecte a la diversitat dels ciutadans però també a la igualtat.

Fora de la Constitució i les lleis, diu, "no hi ha res a parlar, entre altres coses perquè els qui se situen aquí busquen imposar i no acordar", però "dins de la Constitució i de les lleis, tot és possible", com els espanyols, recalca, fa "quaranta anys que ho demostren".