Actualitzat 13/05/2015 16:11

Dinamarca: el sobiranisme és un assumpte intern que requereix diàleg

Asistentes a la V de la Diada este jueves en Barcelona
Foto: EUROPA PRESS

El ministre d'Exteriors danès subratlla l'àmplia autonomia catalana i nega que Espanya violi els drets dels catalans

   MADRID, 13 Maig (EUROPA PRESS) -

   El Govern de Dinamarca s'ha sumat a la llista de països europeus que han opinat en públic que la qüestió de la independència de Catalunya és "un assumpte intern d'Espanya". Així ho ha expressat aquest dimarts el ministre danès d'Exteriors, el social liberal Martin Liedegaard, en un debat al Parlament, on les diferents forces han pactat un text a favor d'un "diàleg democràtic" entre Catalunya i el Govern espanyol.

   La Cambra danesa ha fet un debat sobre Catalunya motivat per la interpel·lació al ministre Liedegaard per part del partit d'esquerres Enhedslisten (Aliança Vermell Verd), preocupat per l'oposició del Govern espanyol a autoritzar un referèndum d'autodeterminació com vol una part de la societat catalana.

   En la seva intervenció, el ministre danès ha dit que Catalunya mai havia estat un país independent, ha recordat que "forma part d'Espanya des de l'any 1469" i que actualment és "una regió que ja gaudeix d'una autonomia molt extensa i que conserva i practica lliurement la seva llengua i cultura".

   "El Govern d'Espanya no viola els drets dels catalans ni es pot parlar de repressió sota cap concepte. Per tant, tenint en compte que no es tracta d'un assumpte que es refereix al dret internacional, en no existir violació del mateix, Dinamarca no té opinió i considera que es tracta d'un assumpte intern d'Espanya", ha assenyalat el ministre.

   Liedegaard també es va referir al cas del Quebec i a la sentència del 1998 del Tribunal Suprem canadenc, que va dictaminar que el dret internacional no preveu el dret a la secessió d'un territori si l'Estat mare no ho ratifica.

   Aquesta sentència també va establir que, si "una majoria clara" de quebequesos respon afirmativament a una "pregunta clara" sobre la secessió, aleshores la resta de províncies del Canadà es veurien obligades a negociar els termes de la independència del Quebec, respectant els drets de les minories anglòfona i nativa. La sentència no va especificar quin percentatge de vots representaria una "majoria clara".

TEXT PACTAT

   En acabar el debat al Parlament danès, les diferents forces, amb excepció del ultradretà Partit Popular Danès, han pactat un text que se sotmetrà a votació el pròxim 19 de maig i que resumeix la posició de la Cambra en relació amb la qüestió catalana.

   El text diu que el Parlament danès "pren nota" de l'exposició del Govern danès "sobre els aspectes jurídics, històrics, polítics i internacionals vinculats a la situació a Catalunya" i, "partint de l'esmentada exposició, conclou que la qüestió de la independència de Catalunya és un assumpte que requereix un diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i el Govern espanyol a Madrid".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés