Publicat 05/04/2015 13:51

Dimecres finalitza el termini perquè els acusats presentin la defensa

Pascual Vives y Urdangarin en Palma
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 5 abr. (EUROPA PRESS) -

El termini perquè els acusats del cas Nóos presentin el seu escrit de defensa finalitza aquest dimecres, a les 15.00 hores; fins ara, l'únic processat que ha fet lliurament dels seus al·legats ha estat el Duc de Palma, Iñaki Urdangarin, mentre que resten per fer-ho la Infanta Cristina i 16 acusats més en vista a un judici que, davant de la seva complexitat i l'expectació mediàtica prevista, preveu allargar-se durant diversos mesos a l'Audiència Provincial de les Balears.

Els inculpats també han d'afrontar, abans de dimecres, al pagament d'un total de 61,3 milions d'euros en fiances civils, dels quals 2,6 milions corresponen a la Infanta, arran dels perjudicis econòmics derivats de la trama de desviament de fons públics i defraudació a Hisenda que presumptament van tramar Urdangarin i Torres entorn de l'Institut Nóos.

En el cas de Cristina de Borbó, ja va abonar 587.413 euros de la quantitat que se li exigeix, mentre que el jutge ha decretat fiances de 14,9 milions d'euros per a Urdangarin; 15,8 milions per al seu exsoci Diego Torres i la dona d'aquest, Ana María Tejeiro; 4,6 milions per a l 'excomptable de l'Institut Nóos Marc Antonio Tejeiro; 9,6 milions per a l'exassessor jurídic Miguel Tejeiro, i 1,2 milions per a l'advocat que obria ajudat a ordir una xarxa d'evasió fiscal a escala internacional, Salvador Trinxet.

A l'àmbit balear, l'expresident del Govern Jaume Matas, l'exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester i l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal s'enfronten de manera conjunta a una caució de 3,5 milions d'euros; l'exassessor jurídic de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Miquel Àngel Bonet, a 167.421 euros, i l'exgerent d'aquesta entitat Juan Carlos Alía 155.421 euros.

Pel que fa als exalts càrrecs de la Comunitat Valenciana, Castro reclama 4,1 milions per a l'exsecretari autonòmic d'Esdeveniments de la Generalitat Valenciana Luis Lobón; 2,7 milions per a l'exdirector general de la Ciutat de les Arts i les Ciències (Cacsa) Jorge Vela i l'exdirectora de gestió Elisa Maldonado, i 1,3 milions per al també exdirector general José Manuel Aguilar. Finalment, sol·licita 152.000 euros a l'exconsellera delegada de Madrid 16 Mercedes Coghen, que ja ha presentat un aval per aquesta quantitat.

Les quantitats responen a la suma de les responsabilitats civils en que haurien incorregut els inculpats en el marc d'aquests fets, les multes reclamades per les acusacions i l'increment en un terç de totes elles.

En cas de no fer efectius els dipòsits, el jutge els emplaçarà que designin béns del seu patrimoni amb vista al seu embargament fins a cobrir les quantitats fixades, d'acord amb allò disposat a l'article 597 de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LeCrim).

Una vegada presentats els escrits de defensa, el jutge remetrà a l'Audiència tota la causa, que acumula més de 70 volums, i el seu futur enjudiciament entrarà en el torn de repartiment per a causes d'especial complexitat --establert per a casos de corrupció i assumptes amb un ampli nombre d'acusats--, del qual dependrà que el cas sigui jutjat pel tribunal de la Secció Primera o de la Segona.

La Fiscalia reclama més de 100 anys de presó per a 14 dels inculpats --no acusa a la Duquessa de Palma i a altres dos processats--, mentre que el sindicat Manos Limpias, personat com a acusació popular, reclama vuit anys de presó per a la germana del Rei Felip VI com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals.

En concret, les penes més elevades que sol·licita el Ministeri Públic són els 19 anys i mig de presó que reclama per a Urdangarin, i els 16 i mig per a Torres, per lligar i liderar una trama empresarial amb la qual han aconseguit accedir de manera "directa i immediata" als fons manejats per les Administracions, eludir els requisits exigits per les normatives de contractació pública i desviar així fins a 6,2 milions d'euros de les arques de les Balears, Comunitat Valenciana i Madrid.

Al llarg de 673 pàgines, el fiscal Pedro Horrach desgrana els mecanismes amb els quals Urdangarin i Torres van posar en marxa una estructura "buida de contingut real" i van ordir "un embolic de facturació fictícia" per apoderar-se dels diners públics. I per a això van utilitzar l'Institut Nóos, al qual van manejar "al seu capritx" al costat d'altres mercantils de la seva propietat perquè "operessin al servei dels seus interessos comercials".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés