Publicat 10/09/2021 10:49

Díaz "prioritza" l'acord social a la quantia en qu pujar l'SMI i retreu a la CEOE que no vulgui negociar

Archivo - Arxiu - La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

MADRID, 10 set. (EUROPA PRESS) -

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha afirmat aquest divendres que "dona prioritat" a l'acord social abans que a les quantitats en qu hauria de pujar el salari mínim inteprofesional (SMI) i ha retret a la CEOE que no vulgui negociar.

"Sento molta tristor, perqu aquesta taula podria haver estat una mera consulta i, no obstant aix, he volgut que hi hagués dileg social i no n'hi ha hagut. Per és veritat que hi ha una part que s'ha assegut en aquesta taula sense negociar, que ha dit que vol zero euros, és a dir congelar l'SMI, i surt de la taula dient que vol zero euros. Aix no és negociar", ha criticat la ministra en allusió a la patronal.

Díaz, en unes declaracions a TVE recollides per Europa Press, ha considerat "incomprensible" que les organitzacions empresarials diguin que ara "no toca" apujar l'SMI quan Espanya es troba en una "crisi galopant" davant la qual cal ajudar els més febles.

Malgrat tot, ha assegurat que mirar d'arribar a un acord per a la pujada de l'SMI "amb el mxim nombre d'interlocutors possible" i ha indicat que, tot i que no hi ha hagut convocatries formals de la taula aquests dies, "la quantitat de trucades i gestions" entre les parts és "infinita".

En tot cas, ha subratllat que la pujada de l'SMI es produir i a més a més amb carcter immediat, i ha dit que "sens cap dubte" a l'octubre, novembre i desembre ja hi haur un SMI superior a l'actual.

Tot i que veu "imprudent" revelar la quantitat que es negocia, ha reiterat que la pujada es mour en les "forquilles" que en el seu moment va definir el comit d'experts creat per analitzar com s'ha d'incrementar per arribar al 60% del salari mitj a final de la legislatura.

La ministra ha destacat que l'ala de l'SMI beneficiar 1,5 milions de persones, sobretot joves i dones. "El gruix de la població assalariada veu revaloritzats els seus salaris entre l'1,5% i l'1,8% i no s'explica que els qui més ho necessiten quedin fora d'aquesta revaloració", ha dit.

Díaz ha ressaltat que l'SMI és la "eina més important per lluitar contra la pobresa laboral", cosa que el Banc d'Espanya va reconixer en el seu últim informe sobre aquesta renda mínima, segons Díaz. De fet, la ministra ha precisat que les anteriors pujades de l'SMI han contribut a elevar els decils salarials més baixos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés