Publicat 03/02/2014 17:07

Díaz i Mas aborden el finançament, la consulta i la llei educativa durant la seva reunió

Susana Díaz, pta.De la Junta de Andalucía
EUROPA PRESS

"Hem parlat i això ja és molt. Hem parlat de tot", destaca la presidenta

BARCELONA, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha explicat que a la reunió que ha tingut aquest dilluns amb el president de la Generalitat, Artur Mas, ha abordat la reforma del finançament autonòmic, l'aplicació de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) i la consulta d'autodeterminació.

"Hem parlat i això ja és molt. Hem parlat de tot, del que compartim i del que no, des de la responsabilitat de dos governs", ha destacat en un dinar-col·loqui de Barcelona Tribuna organitzat per 'La Vanguardia', AED i la Societat Econòmica Barcelonina Amics del País.

Tot i que no hi ha hagut acords concrets, la presidenta ha destacat que el que era important era parlar per sobre de les discrepàncies que mantenen, sobretot "en un país on falta diàleg i sobra crispació", ha dit sobre Espanya.

En al·lusió a Mas, però també al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha cridat a abandonar "camins que no van enlloc", i ha mantingut l'oposició frontal a la consulta, perquè darrere del dret a decidir hi ha l'autodeterminació, i ella hi està en contra, ha argumentat.

Preguntada per si de cas la Constitució hauria de definir Espanya com a nació de nacions o diferenciar entre nacions i regions, Díaz ha dit que és més "coherent" la primera fórmula, tot i que prefereix no pronunciar-s'hi fins que els partits s'asseguin a negociar una reforma constitucional.

PROPOSTA PRÒPIA

Díaz ha recordat a Catalunya la seva proposta per a la reforma del finançament autonòmic: vincular-la al cost mitjà o estàndard per ciutadà que tenen els serveis públics --educació i atenció hospitalària, per exemple--, cosa que relacionaria el finançament amb els ciutadans i evitaria comunitats mal finançades i d'altres "hiperfinanciadas".

Tot i que no ha parlat del principi d'ordinalitat que sí que defensa el PSC, la també dirigent socialista ha assegurat que el sistema que ella proposa garantiria l'autonomia financera i la igualtat entre territoris, perquè "qui contribueix no pot ser més pobre que qui rep".

"Hi ha qui el pren amb sacarina i hi ha qui el pren amb llet. Tothom té dret al cafè que vulgui prendre. Llavors pot ser anomenat 'cafè per a tothom'. Ara el que fa falta és que tots tinguem dret a prendre cafè com vulguem perquè tinguem un país modern que ho garanteixi", ha sentenciat sobre el finançament.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés