Publicat 22/12/2019 9:27:17 +01:00CET

Diana Riba (ERC): "La violència de l'Estat" l'1-O va lligar Catalunya als valors de la pau

L'eurodiputada d'ERC Diana Riba
Óscar J.Barroso - Europa Press - Archivo

L'eurodiputada demana una directiva europea contra violències masclistes i prioritzar el clima

BARCELONA, 22 des. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputada d'ERC Diana Riba (Els Verds/ALE) ha defensat que la imatge de Catalunya està en alça per molts motius, i que s'aferma encara més amb les mobilitzacions independentistes dels últims anys i el contrast amb l'actuació de les forces de l'Estat en episodis com el de l'1-O.

"La resposta de Catalunya davant la repressió de l'Estat també ha provocat que la marca Catalunya es relacioni amb el pacifisme i la pau. Anys de manifestacions pacífiques i multitudinàries, i la resposta democràtica de la ciutadania l'1-O davant la violència de l'Estat ens ha lligat de manera molt estreta amb la cultura de la pau i els valors democràtics", ha expressat en una entrevista d'Europa Press.

Assegura que Catalunya es percep a l'exterior com "una nació històrica amb un potencial molt important en molts àmbits com el cultural, el turístic o el tecnològic": ha destacat les exportacions d'alta tecnologia, que van aconseguir un valor de 2.124,4 milions d'euros en el tercer trimestre del 2019, i que Catalunya s'ha posicionat com la principal destinació turística estatal.

"És impossible separar la marca Catalunya del clam democràtic que comparteix una majoria de la ciutadania del país des de fa molts anys. Així, aquí, a Europa, els eurodiputats, els càrrecs de les institucions comunitàries tenen molt present el conflicte que existeix entre Catalunya i l'Estat i, de manera majoritària, ho veuen com un problema que necessita ser abordat políticament, no judicialment", ha afegit.

ERC VOL "MÉS EUROPA"

Riba afirma que ERC treballa per aconseguir una Europa diferent, més democràtica, socialment més justa, ecològicament sostenible, més integradora i amb els valors fundacionals de la UE com a estàndard de totes les seves accions i polítiques, i assegura que no consideren que el debat sigui "Europa sí o Europa no, sinó quina Europa".

La seva aposta passa per una Europa que protegeixi i actualitzi l'Estat del benestar, feminista, que vegi en la transició ecològica la clau de la prosperitat futura i la clau de la solidaritat amb les generacions futures; una Europa que redueixi la disparitat entre territoris i persones, que sigui un actor rellevant responsable i coherent en l'àmbit internacional, on l'Eurocambra tingui capacitat de decisió.

"Volem més Europa. Una Europa federal, social, feminista, més democràtica, dels pobles, una Europa solidària, justa i sostenible que planti cara a l'ascens de l'extrema dreta i a dreta extrema, que sigui un mur de contenció contra els quals ens volen imposar una regressió en dret i llibertats", ha concretat.

Per Riba, si Europa va en aquesta direcció, està "segura que pot arribar a ser part de la solució en el conflicte polític que viu Catalunya amb l'Estat espanyol".

Ha constatat un auge de l'extrema dreta al Congrés, ha recordat que al Parlament Europeu fa temps que té representació, i ha conclòs que els eurodiputats tenen l'obligació "de no pactar amb ells, no comprant el seu llenguatge ni la seva agenda".

CANVI CLIMÀTIC

L'eurodiputada ha defensat que ERC prioritza les polítiques sobre el canvi climàtic, perquè considera "una qüestió de supervivència que els ecosistemes i les societats redueixin les emissions en tots els sectors de l'economia"; demana que la UE tingui veu única i lideratge en aquesta batalla, i destaca el treball d'ERC fent propostes concretes.

Riba demana aprovar una directiva europea contra les violències masclistes ratificant i implementant el Conveni d'Istanbul, i, sobre la situació dels menors migrats no acompanyats, recorda que per ser menors "haurien de tenir els mateixos drets que qualsevol menor sense tenir en compte la seva nacionalitat, i malgrat això es vulneren els seus drets".