Actualitzat 09/09/2015 22:23

Mas emplaça a "desafiar l'ordre establert" per obtenir nous drets

Recorda que la primera llei del Parlament aspirava a la plena recuperació nacional

BARCELONA, 9 set. (EUROPA PRESS) -

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha emplaçat aquest dimecres a "desafiar l'ordre establert" per obtenir drets que la societat reclama.

Ho ha dit durant el lliurament de medalles d'or del Parlament --primer acte institucional de la Diada--, al qual han assistit la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la delegada del Govern central, Llanos de Luna; l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; l'expresident de la Generalitat José Montilla, i expresidents parlamentaris, membres del Govern, diputats del Parlament i comandaments de l'Exèrcit.

Aprofitant que els guardons d'aquest any han recaigut en les vuit primeres diputades en la I Legislatura de 1980, s'ha remuntat a l'any 1869, quan l'estat americà de Wyoming va reconèixer per primera vegada el sufragi de les dones, i ha alabat aquest desafiament a l'ordre establert per aconseguir canvis.

Ha recordat que aquesta efemèride coincideix amb el naixement del líder pacifista Gandhi, i ha citat a un altre dels seus referents, Martin Luther King, les reivindicacions del qual van aconseguir en la dècada dels 60 l'aprovació de la llei de no discriminació.

"Van desafiar l'ordre establert", ha reiterat buscant el paral·lelisme amb la situació actual en què, segons la seva opinió, hi ha una idea que es trasllada des de la societat cap als representants de les institucions i ha de quallar en canvi polític.

"Quan la gent es creu alguna cosa, hi ha un moviment persistent i hi ha gent que se significa per intentar canviar allò establert. Això acaba arrelant en la consciència dels polítics que acaben acceptant que els canvis s'han de fer", ha dit el president per tancar el seu discurs, que la delegada del Govern no ha aplaudit.

Mas ha recordat que la primera llei que va reactivar aquest primer Parlament constituït en 1980 va ser la de la celebració de la Diada, "que va ser votada per unanimitat i que aspirava a la plena recuperació nacional" de manera explícita.

NÚRIA DE GISPERT

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, ha fet el seu últim parlament en el càrrec, i ha estat molt més explícita que el president, que no ha al·ludit directament al procés sobiranista.

Recolzant-se en el guardó a les diputades de la legislatura de 1980, ha afirmat que Catalunya i la seva cambra han evolucionat i ara "no hi ha sensació de derrota, sinó clamor d'esperança i futur", instant a ciutadans i polítics a no recrear-se en els moments de derrota i a mirar cap a davant.

Per felicitar a la Fundació Institut Gutmann, entitat guardonada, ha afirmat: "Som un poble amb identitat i capacitats de fer coses notòries. Volem ser un poble lliure i està en la nostra mà ser una nació emprenedora".

Ha confiat que en 2016 els catalans establiran les bases d'alguna cosa nova en virtut "d'un poble que ha girat full i que ha decidit el que vol ser" que reivindica els seus drets, fins i tot el dret a equivocar-se, i que treballa per a una constitució catalana.

"No podem ser esclaus del desànim, sinó aliats de l'esperança", ha acabat la presidenta, emocionada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés