Publicat 26/4/2019 11:41:27CET

Dia preveu pèrdues de fins el 150 milions en el primer trimestre i ajorna el pagament de deute fins al 31 de maig

La junta de Dia respalda el plan de Fridman ante la poca asistencia, con un 'quorum' del 54,3%
DIA

MADRID, 26 abr. (EUROPA PRESS) -

Dia preveu prdues netes d'entre 140 i 150 milions d'euros en el primer trimestre de l'any, davant del resultat negatiu de 16,3 milions d'euros recalculat per al mateix període del 2018, segons ha informat aquest divendres la cadena de supermercats, que ha anunciat a més un acord amb la banca creditora per ajornar el pagament del deute de 912 milions d'euros fins al proper 31 de maig.

El grup espera unes vendes netes d'entre 1.615 i 1.715 milions d'euros en el primer trimestre, per sota dels gairebé 1.793 milions d'euros del mateix període del 2018, i un resultat net operatiu (Ebit) negatiu d'entre 115 i 125 milions d'euros, davant dels -6,1 milions d'euros de fa un any.

La companyia ha atribut el descens de l'Ebit en una proporció del 50% al negoci ordinari, en qu aproximadament dos teros de l'impacte negatiu provenen principalment de la caiguda en el marge comercial, i el ter restant a l'augment dels costos laborals associats al procés de transformació de franquícies a botigues prpies i a l'augment dels costos d'arrendament, entre d'altres.

A aix s'hi sumen, en un altre 50%, altres elements extraordinaris de carcter singular com la provisió de 39 milions d'euros pel cost total estimat de l'ERO que afecta uns 1.600 empleats, i el cost aproximat de 10 milions d'euros en honoraris d'assessors.

Així es desprn de les estimacions que ha publicat aquest divendres la companyia amb carcter previ a la publicació dels seus resultats el proper 14 de maig, en les quals assenyala que, com a conseqüncia de les prdues registrades, el patrimoni net negatiu ha augmentat fins a situar-se en un rang estimat d'entre 170 i 180 milions d'euros fins al mar, davant dels -99 milions d'euros amb qu es va tancar el 2018, la qual cosa suposa un increment del 81%.

DETERIORACIÓ DE LES VENDES

Dia subratlla a més que l'evolució de les seves vendes comparables en el primer trimestre, tant mes a mes com en el període complet, "mostra i confirma la tendncia negativa i la progressiva deterioració" que ja va anticipar en l'informe preceptiu del consell d'administració en el qual va expressar la seva opinió favorable a l'OPA de LetterOne, una societat controlada per l'inversor rus Mikhail Fridman i propietria del 29% de la cadena de supermercats.

Així, d'acord amb les estimacions de la companyia, les vendes comparables van caure un 4,3% en el primer trimestre, amb descensos de l'1,6% al gener, del 3,2% al febrer i del 7,9% al mar.

Dia atribueix aquesta tendncia a la baixa "a l'impacte negatiu" que ha tingut en els seus provedors la incertesa sobre la seva situació financera.

Malgrat aquesta situació, la combinació de l'execució amb xit de l'OPA de LetterOne, d'un acord entre aquesta i les entitats financeres creditores sobre el refinanament a llarg termini del deute financer sindicat, i l'execució de l'anunciada ampliació de capital de 500 milions d'euros, hauria de millorar l'estructura de capital de Dia i, per tant, contribuir a mitigar la incertesa que ha causat la inquietud dels provedors i podria proporcionar la base per a la transformació comercial de la firma.

AUGMENTA EL DEUTE NET

La cadena assenyala que el seu deute financer net es va situar en el tancament de mar en aproximadament 1.702 milions d'euros, amb un augment de 250,4 milions sobre la xifra de finals del 2018.

La companyia ha signat amb els seus creditors financers una novació modificativa de les seves actuals línies de finanament sindicades per import de fins a 912,1 milions d'euros per ajornar el termini fins al 31 de maig del 2019 i acordar i promoure una ampliació del capital social o qualsevol altre instrument equiparable al capital social en termes satisfactoris per als creditors financers.